Lépfenetámadást akadályoztak meg Kenyában

2016.05.04. 13:07

Felszámoltak egy iszlamista terrorhálózatot, amelynek tagjai egyebek mellett lépfene-baktériumokkal akartak támadásokat végrehajtani. A csoport a hatóságok értesülései szerint az Iszlám Állam dzsihádista szervezettel áll kapcsolatban.

A csoport feltételezett vezetőjét, egy fiatal orvost múlt pénteken vették őrizetbe. A vádak szerint Mohammed Abdi Ali és segítői elsősorban az afrikai ország egyetemein toboroztak. A rendőrség úgy tudja: nagyobb merényletek elkövetésére készült a csoport. "A hálózatban voltak orvostudományi szakértők is, akiknek segítségével lépfene-baktériumokkal terveztek biológiai támadásokat Kenyában" - derül ki a kenyai hatóságok közleményéből. 

Korábbi felvételForrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Nem fogadtak hűséget

A Szomáliából származó iszlamista al-Shabaab terrorszervezet gyakran követ el merényleteket a kelet-afrikai államban, eddig azonban még nem voltak értesülések biológiai fegyverekkel elkövetett támadásokról Kenyában. Az al-Shabaab szunnita szélsőségesei nem fogadtak hűséget a főleg Irakban és Szíriában aktív Iszlám Államnak. Jelentések szerint viszont az al-Shabaab egyik frakciója támogatná a szorosabb együttműködést a szervezettel.

Halálos fegyver

A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. A hidegháború idején több országban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK