Harminchat év után monstre kongresszust tart a kormányzó észak-koreai Munkáspárt: Kim Dzsongun várhatóan itt beszél majd saját politikai irányvonaláról; elemzők arra számítanak, hogy a következő időszakban a diktátor lecseréli a kiöregedett pártelitet.

Az észak-koreai tájékoztatási bizottság megerősítette, hogy megnyílt az ülés, amelyre több ezer küldött érkezett. Az eseményről tudósítani akaró több mint száz külföldi újságírót azonban egyelőre nem engedték be a vörös zászlókkal feldíszített helyszínre, a kongresszusnak helyet adó Április 25-e Kulturális Palotába. 

Habár a hivatalos források a pártkongresszus dátumán kívül kevés információt szolgáltattak, annyit tudni, hogy a rendezvény négy-öt napig tart majd, és Kim Dzsongun észak-koreai vezető várhatóan pénteken beszédet mond. Elemzők szerint a vezető arra használja majd fel az eseményt, hogy apja és nagyapja politikai örökségétől valamelyest eltávolodva meghirdesse saját politikai irányvonalát. 

Dél-koreai férfi megy el egy szöuli vasútállomás képernyője előtt, amelyen az észak-koreai kormányülés előzeteséről szóló híradást sugározzák 2016. május 6-ánForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A várakozások szerint a 33 éves 

Kim Dzsongun hivatalosan is megerősíti: Észak-Korea atomhatalommá vált,  továbbá, hogy elfogadtatja Bjongdzsin néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsongil által meghirdetett Szongun – azaz "először a hadsereg" – politikát. 

A második és harmadik napon a küldöttek megvitatják Kim beszámolóját, összeül a párt központi bizottsága, amely jóváhagyja a szervezeti és személyi ügyeket, így a politikai bizottság új összetételét is. Elemzők szerint az észak-koreai vezető várhatóan fiatalabb, lojális tisztségviselőkre cseréli a kiöregedett pártelitet. 

Kim Dzsongun egyelőre nem mutatkozott a nagy nyilvánosság előtt. Legutóbb április 24-én volt látható, amikor jelen volt egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta kísérleténél. 

Észak-Korea január elején immár a negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.