Sadiq Khan lett London új polgármestere

az új londoni polgármester Sadiq Khan
Britain's Labour party candidate for London Mayor Sadiq Khan (C) arrives at City Hall in central London on May 6, 2016, as votes continue to be counted in the contest for the Mayor of London. London was poised to become the first EU capital with a Muslim mayor Friday as Sadiq Khan took the lead in elections that saw his opposition Labour party suffer nationwide setbacks. / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Sadiq Khan nyerte a londoni polgármester-választást a brit média értesülése szerint. A pakisztáni bevándorlók gyermekeként született Khan a Rothschild-dinasztia egy leszármazottjának férjét győzte le, programjában a tömegközlekedési árak befagyasztását és olcsó lakásokat ígért a londoniaknak.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Munkáspárt jelöltje, Sadiq Khan London új polgármestere. A csütörtökön tartott választások eredményét hivatalosan még pénteken késő estig sem jelentették még be, de brit médiatársaságok, köztük a BBC és a Sky News egyöntetű értesülései szerint Khan előnyét már nem lehet behozni.

A brit fővárosnak nyolc év óta először van ismét baloldali polgármestere, Sadiq Khan egyben az első muszlim a londoni városháza élén.

Zac Goldsmith volt a fő vetélytárs

A 45 esztendős Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként, meglehetősen szerény körülmények között élő, nyolcgyermekes családban nevelkedett.

Édesapja londoni buszsofőr, édesanyja varrónő volt.

A londoni polgármesteri tisztségre tizenketten pályáztak, de Khan fő vetélytársa Zac Goldsmith, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt.

Khan egy nyolcgyermekes családba született Forrás: AFP/Leon Neal

Goldsmith milliárdos nagyvállalkozói családban nőtt fel, felesége a nagy múltú Rothschild bankárdinasztia leszármazottja.

Elődje miniszterelnök lehet

Sadiq Khan a konzervatív párti Boris Johnsont váltja London polgármesteri székében. Johnsont kétszer választották London polgármesterévé, de a tavalyi brit parlamenti választások után közölte, hogy

Johnsonnak ennél sokkal nagyratörőbb tervei vannak, legalábbis a brit sajtó szerint, amely a leköszönő polgármestert a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon a kormányfői tisztségért már nem induló

David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tartja számon.

Boris Johnson 2008-ban és 2012-ben vívott győztes választási csatákat a polgármesteri tisztségért a Munkáspárt veteránjával, az antiszemitának ítélt kijelentései miatt párttagságából épp a minap felfüggesztett Ken Livingstone-nal, aki 2000-től 2008-ig két terminuson át maga is London polgármestere volt.

Antiszemitizmussal is vádolták

A kampányban Sadiq Khant is érték olyan vádak, hogy antiszemita nézeteket vall. Goldsmith és David Cameron konzervatív párti miniszterelnök részéről emellett elhangzottak olyan kijelentések is, hogy

London főleg muszlimok lakta kerületeiben.

Khan és a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn ezeket a vádakat rágalomkampánynak minősítette, és visszautasította.

Corbyn csütörtökön este nyolc óra körül a Twitteren gratulált Khannak a győzelemhez.

Olcsó lakásokat is ígért

Sadiq Khan 84 oldalas választási programjának főbb pontjai között szerepel a londoni tömegközlekedési díjak befagyasztása négy évre, vagyis egészen a következő polgármester-választásokig. Khan írásba foglalt ígérete szerint

Ez komoly horderejű ígéret, hiszen a 9 milliós brit főváros tömegközlekedési díjai a legmagasabbak között vannak világviszonylatban, és eddig minden évben szinte automatikusan – rendszerint az inflációt meghaladó mértékben – emelkedtek.

Khan programjában szerepel emellett a világhírű bevásárlóutca, az Oxford Street átalakítása gyalogosutcává a gépjárművek kitiltásával, és az a célkitűzés, hogy különböző finanszírozási konstrukciók segítségével a Londonban épülő új lakások legalább 50 százaléka az alkalmazotti fizetésekből élők számára is megfizethető legyen.