Eladó a megbuktatott ukrán államfő luxushelikoptere

2016.05.07. 15:36

Két elitnek számító, légi járművek adásvételével foglalkozó világcég kínálatában is feltűnt az a helikopter, amellyel Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő járt be reggelenként a munkahelyére.

A Janukovics által használt luxushelikopternek akkor kelt lába, amikor a majdanos forradalmat követően a volt ukrán elnök menekülésszerűen elhagyta az országot.  A 2008-ban gyártott Agusta139 típusú légi jármű 2010 óta volt az ukrán Centravia vállalat birtokában. Eltűnését 2014-ben jelentette be az állami vezetés ellátási ügyeivel foglalkozó hivatal elnöke.

Bőrülés, műholdas telefon

A nem is VIP, hanem VVIP (nagyon-nagyon fontos személy) kényelmi besorolású, UR-CRB helikopter nemrégiben a svájci Sparfell & Partners és az amerikai SkyQuest International hirdetési oldalain bukkant fel váratlanul.

Janukovics helikopterét most bárki megvehetiForrás: TSZN

Leírása szerint a tökéletesen hangszigetelt, hatszemélyes, bőrülésekkel felszerelt utastér minden szükséges kényelmi eszközzel rendelkezik,  a 15 hüvelykes monitoroktól kezdve a CD- és DVD-lejátszón át a műholdas telefonig. 

Viktor Janukovics ezt a járművet az Elnöki Hivatal és a Kijevtől északra fekvő mezsihirjai államfői rezidencia közötti napi szintű közlekedésre használta. Ugyanezzel menekült el annak idején az elnöki rezidenciából. 

Az ára 7,5–10 millió dollár

Az eladásáról szóló hirdetés felbukkanása azért kínos, mert az új kormányzat szerint a megbuktatott elnök jelentős értékű állami tulajdont lopott el, és menekített külföldre,  amit Janukovics és környezete mind a mai napig tagad, és koholmánynak tart. Ügyvédei is ugyanezt hangoztatták a luxemburgi bíróság által vizsgált Ukrajna kontra Janukovics per április 29-ei, első tárgyalási napján. 

Viktor JanukovicsForrás: AFP/Sergei Supinsky

A világhálón is elérhető hirdetések az elnöki Agusta139 eladási árát nem tartalmazzák. Az ukrán TSZN híradóműsor értesülései szerint az ehhez hasonló kategóriájú helikopterek ára 7,5 és 10 millió USA-dollár között mozog a piacon. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK