Offshore-botrány: együttműködést ajánl a Mossack Fonseca

Horizontal panoramic
View of a sign outside the building where Panama-based Mossack Fonseca law firm offices are in Panama City, on April 4, 2016. A massive leak -coming from Mossack Fonseca- of 11.5 million tax documents on Sunday exposed the secret offshore dealings of aides to Russian president Vladimir Putin, world leaders and celebrities including Barcelona forward Lionel Messi. An investigation into the documents by more than 100 media groups, described as one of the largest such probes in history, revealed the hidden offshore dealings in the assets of around 140 political figures -- including 12 current or former heads of states. AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA / AFP / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
Együttműködést ajánl a hatóságoknak a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda több mint 200 ezer offshore cégre vonatkozó iratait kiszivárogtató forrás, amely a Süddeutsche Zeitung című német lap szombati számában közölt kiáltványában hangsúlyozta, hogy a kapitalizmus "gazdasági rabszolgasággá" változott és forradalomba torkollhat.
Vágólapra másolva!

A John Doe álnevet használó forrás - akiről semmit sem tudni, így azt sem, hogy egy vagy több személyről, vagy egy szervezetről van-e szó - írásában kiemeli: az elvileg nem illegális offshore gazdasági társasági formát ugyan gyakran az adókerüléssel hozzák kapcsolatba, de a Mossack Fonsecától kiszivárogtatott anyagok azt mutatják, hogy ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények elkövetésére is használják, és a törvénytelenségekben közreműködik az ügyvédi iroda.

Piszkos ügyek

Hozzáteszi, hogy azért szivárogtatta ki a Panama-iratok néven is ismert dokumentumokat, mert f

elelősségre kell vonni az iroda alapítóit, munkatársait és ügyfeleit a bűncselekményekért.

Eddig a Mossack Fonseca "piszkos ügyeinek csak egy töredéke vált ismertté, és még évekig, talán évtizedekig is eltarthat, mire mind nyilvánosságra kerül" - áll a kiáltványban.

Világbotrány Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

Évtizedeken keresztül

Az iroda, az alapítók és a munkatársak évtizedeken keresztül tudatosan, világszerte és sorozatosan megkerültek vagy megszegtek jogszabályokat, de az általuk védett bűnözők érdekében befolyásukat arra is felhasználják, hogy "diktáljanak törvényeket". Ráadásul a Mossack Fonseca "csak egy lovacska a továbbra is forgó panamai offshore-körhintában" - hangsúlyozza.

Vádemelések ezrei

A Panama-iratok vádemelések ezreit eredményezhetik, ha a hatóságok rendelkeznének a dokumentumokkal - emeli ki a forrás. Hozzáteszi, hogy az anyagot feldolgozó Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) és partnerei teljes joggal tagadják meg az iratok kiadását, "én azonban lehetőségeim keretei között hajlandó vagyok az együttműködésre a hatóságokkal". Ehhez viszont biztosítani kell a kiszivárogtatók védelmét - hangsúlyozza, felidézve többek között az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő programjait leleplező Edward Snowden példáját, akit szerinte büntetés helyett "hősként kellene ünnepelni és kitüntetni".

Gondoskodjanak a védelemről

A John Doe álnevet használó forrás felszólítja az Európai Bizottságot, a brit törvényhozást, az Egyesült Államok törvényhozását és valamennyi államot, hogy haladéktalanul gondoskodjanak a kiszivárogtatók védelméről, és felszólította az EU-t, hogy gondoskodjon valamennyi tagállami cégnyilvántartás teljes átláthatóságáról. Kiemeli, hogy valamennyi vállalat esetében nyilvánosságra kell hozni a kedvezményezettek kilétét.

Velejéig romlott rendszer

A forrás egy sor további intézkedést is sürget, kifejtve, hogy a Mossack Fonseca iratai súlyos torzulásokra mutatnak rá. Így például "velejéig romlott" az amerikai kampányfinanszírozási rendszer, hiszen a politikusok éppen azoknak a támogatására szorulnak, akik leginkább érdekeltek az adókerülésben. Csődöt mondtak a bankok, a pénzügyi felügyeletek és az adóhatóságok is, és a "reménytelenül maradi és inkompetens bíróságok" - teszi hozzá. Aláhúzza, hogy a bírák gyakran "a gazdagok érveit fogadják el, az ügyvédek - és nemcsak a Mossack Fonseca ügyvédei - pedig nagyon jók abban, hogy megfeleljenek a törvény betűjének, miközben mindent megtesznek azért, hogy kiforgassák a törvény értelmét". A forrás szerint

csődöt mondott a média is.

Milliárdosok körében "divat lett felvásárolni újságokat, hogy megakadályozzák a gazdagokról és szupergazdagokról szóló tudósításokat", miközben a komoly oknyomozó újságírók pénzügyi gondokkal küszködnek.

Csődött mondtak az ügyvédek

Ennek az a következménye, hogy számos nagy médiatársaság úgy döntött, nem foglalkozik a Panama-iratokkal, holott - a vonatkozó állításokkal ellentétben - rendelkeztek az iratanyagból származó dokumentumokkal. "Még a Wikileaks sem reagált az üzeneteimre" - emeli ki a forrás. Mindenekelőtt azonban az ügyvédek mondtak csődöt - áll a kiáltványban, amely szerint szakítani kell az önszabályozással a jogászi szakmában, "mert egyszerűen nem működik". Hiszen "akinek a legtöbb pénze van, mindig talál egy segítőkész ügyvédet céljai eléréséhez, legyen az a Mossack Fonseca vagy más ügyvédi iroda, amelyről még nem is tudunk semmit" - fűzi hozzá. A forrás úgy véli, a Panama-iratok megmutatják, hogy "társadalmunk erkölcsi hanyatlása egy új rendszerhez vezetett, amelyet még kapitalizmusnak nevezünk, de valójában gazdasági rabszolgaság".

A rabszolgák nem tudják, hogy rabszolgák

Ebben a rendszerben a rabszolgák nem tudják, hogy rabszolgák, és nem ismerik uraikat, akik egy "párhuzamos világban élnek és a láthatatlan láncokat egy nagy halom érthetetlen törvény alá rejtik".
Még inkább aggódni kellene amiatt - írja -, hogy "egy kiszivárogtatónak kellett megkongatni a vészharangot", hiszen ez azt jelenti, hogy "nem működnek demokráciáink ellenőrző mechanizmusai, és az összeomlás a rendszer összeomlása". Történészek tudják, hogy

az adóztatás és az egyenlőtlen hatalmi viszonyok váltottak már ki forradalmakat,

és míg korábban fegyveres erő kellett az emberek elnyomásához, most a nyers erőnél is hatékonyabb az információkhoz való hozzáférés elvágása. Mi azonban "az olcsó és határtalan kapacitású adathordozók és az államhatárokat átívelő, gyors internetkapcsolatok világában élünk. Nagyon úgy tűnik, hogy a következő forradalom digitális lesz."


"Meglehet, hogy már el is kezdődött" - írja a Mossack Fonseca által kezelt offshore cégekről hatalmas, 2,6 terabájt mennyiségű adattömeget kiszivárogtató forrás.