Luxemburgi külügyminiszter: Az EU meghalhat Orbán példája miatt

2016.05.08. 14:54

Az Európai Unió "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Szerinte a magyar kormány példája ragadós lehet, akkor pedig az Emberi Jogok Európai Egyezménye érvényét veszti.

"Orbán Viktor Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra. A magyar miniszterelnök meg fogja nyerni ezt a referendumot" - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában.

Szemétdombra vele?

A politikus szerint ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és

dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét".

Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy "mag-Európa", és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a "sebességgel" haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy "másmilyen jelentőséggel" - tette hozzá.

Nem fogadhatjuk el, hogy a szolidaritás megszűnik az Európai Unióban",

és ebben a kérdésben minden tagállamnak állást kell foglalnia, "igennel vagy nemmel" - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter.

Ha egy ország azt mondja, hogy nincs szüksége Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális és kohéziós alapokra, akkor be kell látni, hogy "zárt intézménnyé" lehet tenni uniós tagállamokat - mondta Jean Asselborn.

Szijjártó: Ezért a referendum

A magyar kormány éppen azért kezdeményezett népszavazást az illegális bevándorlásról, hogy a magyar emberek döntsenek a sorsukról, és ne a luxemburgi külügyminiszter - közölte reagálásában a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint Európa halála az, ha nem tud különbséget tenniForrás: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter szerint "Jean Asselborn a megszokott pökhendiséggel másodrangú európainak minősíti azokat, akik nem értenek vele egyet". A külügyminiszter úgy véli, Európa "akkor hal meg, ha a vezetői nem tudnak különbséget tenni menekültek és illegális gazdasági bevándorlók között".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK