Luxemburgi külügyminiszter: Az EU meghalhat Orbán példája miatt

Biztonságpolitikai konferencia Budapesten
Szijjártó Péter beszél a biztonságpolitikai konferencián
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Szerinte a magyar kormány példája ragadós lehet, akkor pedig az Emberi Jogok Európai Egyezménye érvényét veszti.
Vágólapra másolva!

"Orbán Viktor Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra. A magyar miniszterelnök meg fogja nyerni ezt a referendumot" - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában.

Szemétdombra vele?

A politikus szerint ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és

Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy "mag-Európa", és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a "sebességgel" haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy "másmilyen jelentőséggel" - tette hozzá.

és ebben a kérdésben minden tagállamnak állást kell foglalnia, "igennel vagy nemmel" - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter.

Ha egy ország azt mondja, hogy nincs szüksége Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális és kohéziós alapokra, akkor be kell látni, hogy "zárt intézménnyé" lehet tenni uniós tagállamokat - mondta Jean Asselborn.

Szijjártó: Ezért a referendum

A magyar kormány éppen azért kezdeményezett népszavazást az illegális bevándorlásról, hogy a magyar emberek döntsenek a sorsukról, és ne a luxemburgi külügyminiszter - közölte reagálásában a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint Európa halála az, ha nem tud különbséget tenni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter szerint "Jean Asselborn a megszokott pökhendiséggel másodrangú európainak minősíti azokat, akik nem értenek vele egyet". A külügyminiszter úgy véli, Európa "akkor hal meg, ha a vezetői nem tudnak különbséget tenni menekültek és illegális gazdasági bevándorlók között".