A természet siet a kanadai tűzoltók segítségére

Vágólapra másolva!
A kanadai tűzoltók abban reménykednek, hogy a hűvösebbre fordult időjárás és a várható eső segít az utóbbi idők legpusztítóbb tűzvészének a megfékezésében. Fort Murrayben az otthonok ötöde leégett.
Vágólapra másolva!

Évekig is eltarthat, mire az Alberta tartománybeli település élete visszatér a normális kerékvágásba – mondta a BBC-nek David Yurdiga helyi kormányzati tisztségviselő.

Bár a város nagy részét nem érintette a tűzvész, a térség túl veszélyes ahhoz, hogy a lakosság hazamehessen – tette hozzá.

Segít az anyatermészet

A tűzoltók hálásak, hogy az időjárás a kezükre játszik. Jelentősen, 10 fokra csökkent ugyanis a hőmérséklet, és a meteorológusok szerint negyven százalék a záporok esélye – jelentette a Reuters.

A hideg várhatóan kitart csütörtökig, ez azonban csapadék nélkül nem lesz elég, mert egész Alberta tartományban nagy a szárazság a szokatlanul enyhe tél és meleg tavasz nyomán.

A tűz eddig becslések szerint 161 hektáron pusztított, Fort McMurray városból és környékéről több mint 100 ezren menekültek el.

Némi siker

Rachel Notley albertai miniszterelnök az NBC News tudósítása szerint „boldogan” jelentette be, hogy a tartományban pusztító 34 tűz közül 31-et megfékeztek. Vasárnap erősítést is kaptak, így az egy hete dolgozó tűzoltók egy kicsit pihenhetnek.