Érvénytelen a brazil elnök ellen kezdeményezett eljárás

2016.05.09. 19:51

A brazil parlament alsóházának ideiglenes elnöke érvénytelennek minősítette a Dilma Rousseff államfő ellen a képviselőházban kezdeményezett eljárást, amelyet ezután a szavazásra készülő szenátusnak vissza kell küldenie.

Waldir Maranhao ideiglenes alsóházi elnök szerint eljárási hiba történt, és ezért a képviselőknek ismét szavazniuk kell, mielőtt az elnök felfüggesztésére indított eljárást esetleg folytatni lehet.

Demonstráció Sao Paulóban az elnök ellenForrás: AFP/Miguel Schincariol

A döntés törvényessége és jogi következményei azonban egyelőre bizonytalanok. A tisztségébe csak a múlt héten beiktatott Maranhao a brazil főügyész helyettesének fellebbezését vette figyelembe a döntésekor. Az ország "fő ügyvédje" Rousseff elnököt védi a parlamentben.

Szerinte az április 17-ei szavazáson olyan eljárási hibák történtek, amelyek érvénytelenítik a szavazást, és ezzel együtt eredményét is. Az egyik ilyen hiba az volt, hogy a pártok "eligazították" a képviselőket, amit egy ilyen jellegű szavazás esetén nem tehettek volna meg.

A képviselőknek a személyes meggyőződésükkel összhangban, szabadon kell szavazniuk

- hangzik az érvelés.

Rousseff azt mondta, hogy nem világosak az alsóházi elnök döntésének következményei, és eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást róla.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK