Irán sikeresen tesztelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat, közölte egy magas rangú katonai tisztségviselőre hivatkozva a Tasnim iráni állami hírügynökség. Teherán folyamatosan dolgozik rakétáinak fejlesztésén elsősorban azért, hogy hatékonyabban rettentse el Izraelt, amelyet legnagyobb ellenségének tart a térségben. 

"Kétezer kilométeres hatótávolságú, nyolc méteres hibahatárral bíró rakéta tesztjét hajtottuk végre. Ez a hibahatár gyakorlatilag teljes pontosságot jelent" - mondta Ali Abdullahi iráni dandártábornok.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője március végén kijelentette: a rakéták, nem pedig tárgyalások jelentik a kulcsot az iszlám köztársaság jövőjéhez.Legutóbb márciusban hajtott végre ballisztikusrakéta-teszteket a befolyásos Forradalmi Gárda, amely szerint a kísérletek célja az volt, hogy megmutassák Irán - hagyományos, nem-nukleáris eszközökkel való - elrettentő erejét.

Ali Khamenei adja le szavazatát a februári parlamenti választásonForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

 Az Egyesült Államok és számos európai hatalom is azt állítja: az iráni rakétakísérletek megsértették az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) határozatát. A BT 2231-es számú határozata szerint Teheránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikusrakéta-technika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is.

Habár számos nyugati ország megkezdte az iráni atomprogram miatt Teheránra kivetett szankciói feloldását, Washington az emberi jogok megsértése, terrorszervezetek feltételezett támogatása és ballisztikusrakéta-programja miatt továbbra is büntetőintézkedésekkel sújtja Iránt.