Klórgázzal támadt a kurdokra az Iszlám Állam

2016.05.09. 15:02

Klórgázzal töltött tüzérségi lövedékekkel lőtték az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosai a kurd fegyveres erők, a pesmergák észak-iraki állásait.

A közelmúltban elkövetett támadás során három civil lakos életét vesztette, több százan pedig megsebesültek - jelentette kurd forrásokra hivatkozva a Press-TV iráni hírcsatorna.

A Press-TV szerint több tucat pesmerga harcosnál légzési nehézségek léptek fel, őket az észak-iraki Kirkuk városának kórházaiba szállították.

Nem ez volt az első eset

Március 9-én a szélsőségesek vegyifegyver-támadást intéztek az észak-iraki Taza város ellen,

három gyermek halálát okozva, 1500 embert pedig megsebesítve.

Az akkori hírügynökségi jelentések szerint három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára, helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során ugyancsak klórgázt vetettek be az iszlamisták.

Forrás: AFP/-

Irak területének mintegy harmada felett már közel két éve az Iszlám Állam gyakorol ellenőrzést. A nemzetközi katonai támogatás és a terroristák ellen a frontokon elért eredmények dacára - beleértve Ramádi 2015 decemberi felszabadítását is -, Bagdadnak eddig még nem sikerült megfordítania a helyzetet és megbirkóznia a terroristák jelentette fenyegetéssel.

Találtak egy vegyifegyver-gyárat is

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy az iraki hadsereg egy vegyi harcanyagokat előállító létesítményt talált az Anbár tartományban lévő, az IÁ-tól nem rég visszafoglalt Hít várostól 4 kilométerre.

A létesítményben vegyszerek feldolgozására használt berendezéseket, klórt és más vegyi harcanyagokat találtak az aknavetők és nehézfegyverek lőszerkészítéséhez szükséges nyersanyagok mellett.

A The Wall Street Journal amerikai lap áprilisban arról cikkezett, hogy

a dzsihadistáknak sikerült "újgenerációs robbanószerkezeteket", köztük vegyi fegyverekhez robbanófejeket kifejlesztenie

és előállítania az IÁ kezén lévő Moszul nagyváros egyetemén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK