Lemondott az osztrák kancellár

FAYMANN, Werner
Bécs, 2016. május 9. Werner Faymann osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke Bécsben 2016. május 9-én, miután lemondott az összes tisztségéről. (MTI/EPA/Christian Bruner)
Vágólapra másolva!
Lemondott összes tisztségéről Werner Faymann osztrák kancellár. Heinz Fischer még ma megnevezi az osztrák kancellár utódját. A legesélyesebbnek az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) fejét tartják. Faymannt pártelnöki posztjában Michael Häupl, Bécs szocialista polgármestere váltja.
Vágólapra másolva!

Faymann a hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kancellári posztról és a szociáldemokrata párt vezetéséről is lemond. Heinz Fischer köztársasági elnök fogja megnevezni az új osztrák kancellárt. Faymann a távozásával bizonytalanságot hagyott maga mögött.

Kifaroltak a kancellár mögül

„Ausztriának olyan kancellárra van szüksége, aki mögött ott áll a pártja, a kormánynak pedig újrakezdésre” – idézte a szavait a The Local.

Werner Faymann távozása nem volt meglepetés Forrás: AFP/Thierry Charlier

Faymann távozása egyébként nem volt váratlan: pártja május 1-jei bécsi gyűlésén kifütyülték, és lemondásra buzdították az elnökválasztás első fordulójában elszenvedett kínos vereség miatt. A nagyobbik kormánypárt jelöltje,

a szocialista Rudolf Hundstorfer a szavazatok mindössze 11 százalékát szerezte meg

az április 22-i osztrák államfőválasztás első fordulóján.

A Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer azonban a voksok 35,1 százalékát kapta meg, így a május 22-i második fordulón jó esélye van a győzelemre. Ausztriának ő lenne az első szélsőjobboldali államfője a második világháború óta.

Häupl a szocialisták ideiglenes vezére Forrás: AFP/Dieter Nagl

Válaszút előtt

A következő pártkongresszusig Michael Häupl, Bécs szocialista polgármestere veszi át a párt vezetését – írja a Kurier osztrák lap. A párton belül egyre nő a feszültség, a párttagok teljes átalakulást sürgetnek.

El szeretnék kerülni a szélsőjobb további erősödését Ausztriában.

Werner Faymann 2008 augusztusa óta volt az Osztrák Szocialista Párt (SPÖ) vezetője, és még ugyanabban az évben beiktatták a szövetségi kancellári tisztségébe. A 2013-as osztrák parlamenti választásokkor pártja a voksok 26,8 százalékát szerezte meg. Az SPÖ a szavazatok 24 százalékát megszerző Osztrák Néppárttal (ÖVP) lépett koalícióra. Faymann Ausztria 12. szövetségi kancellárja volt.

Faymann szebb időket is megélt Forrás: AFP

A pápa ellen tiltakozott

Faymann politikai pályája egészen 1981-ig nyúlik vissza, amikor a Fiatal Szocialisták Bécsi Egyesületének lett a tartományi elnöke. A volt kancellár a II. János Pál pápa 1983-as ausztriai látogatása elleni megmozdulással szerzett először hírnevet magának politikai körökben.

Faymann csakhamar kitűnt szónoki képességeivel.

Az ifjúsági mozgalom után karrierjét a Bécsi Városi Tanácsnál folytatta. Az osztrák főváros városfejlesztési részlegének az irányítását 1996-ban kapta meg. A most 56 éves politikus 2007-ben érkezett a infrastruktúráért felelős minisztériumba, amelyet kancellári beiktatásáig vezetett.

Cikkünk folyamatosan frissül.