Lemondott összes tisztségéről Werner Faymann osztrák kancellár. Heinz Fischer még ma megnevezi az osztrák kancellár utódját. A legesélyesebbnek az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) fejét tartják. Faymannt pártelnöki posztjában Michael Häupl, Bécs szocialista polgármestere váltja.

Faymann a hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kancellári posztról és a szociáldemokrata párt vezetéséről is lemond. Heinz Fischer köztársasági elnök fogja megnevezni az új osztrák kancellárt. Faymann a távozásával bizonytalanságot hagyott maga mögött. 

Kifaroltak a kancellár mögül

„Ausztriának olyan kancellárra van szüksége, aki mögött ott áll a pártja, a kormánynak pedig újrakezdésre” – idézte a szavait a The Local

Werner Faymann távozása nem volt meglepetésForrás: AFP/Thierry Charlier

Faymann távozása egyébként nem volt váratlan: pártja május 1-jei bécsi gyűlésén kifütyülték, és lemondásra buzdították az elnökválasztás első fordulójában elszenvedett kínos vereség miatt. A nagyobbik kormánypárt jelöltje, 

a szocialista Rudolf Hundstorfer a szavazatok mindössze 11 százalékát szerezte meg 

az április 22-i osztrák államfőválasztás első fordulóján. 

A Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer azonban a voksok 35,1 százalékát kapta meg, így a május 22-i második fordulón jó esélye van a győzelemre. Ausztriának ő lenne az első szélsőjobboldali államfője a második világháború óta. 

Häupl a szocialisták ideiglenes vezéreForrás: AFP/Dieter Nagl

Válaszút előtt

A következő pártkongresszusig Michael Häupl, Bécs szocialista polgármestere veszi át a párt vezetését – írja a Kurier osztrák lap. A párton belül egyre nő a feszültség, a párttagok teljes átalakulást sürgetnek. 

El szeretnék kerülni a szélsőjobb további erősödését Ausztriában. 

Werner Faymann 2008 augusztusa óta volt az Osztrák Szocialista Párt (SPÖ) vezetője, és még ugyanabban az évben beiktatták a szövetségi kancellári tisztségébe. A 2013-as osztrák parlamenti választásokkor pártja a voksok 26,8 százalékát szerezte meg. Az SPÖ a szavazatok 24 százalékát megszerző Osztrák Néppárttal (ÖVP) lépett koalícióra. Faymann Ausztria 12. szövetségi kancellárja volt. 

Faymann szebb időket is megéltForrás: AFP

A pápa ellen tiltakozott

Faymann politikai pályája egészen 1981-ig nyúlik vissza, amikor a Fiatal Szocialisták Bécsi Egyesületének lett a tartományi elnöke. A volt kancellár a II. János Pál pápa 1983-as ausztriai látogatása elleni megmozdulással szerzett először hírnevet magának politikai körökben. 

Faymann csakhamar kitűnt szónoki képességeivel. 

Az ifjúsági mozgalom után karrierjét a Bécsi Városi Tanácsnál folytatta. Az osztrák főváros városfejlesztési részlegének az irányítását 1996-ban kapta meg. A most 56 éves politikus 2007-ben érkezett a infrastruktúráért felelős minisztériumba, amelyet kancellári beiktatásáig vezetett. 

Cikkünk folyamatosan frissül.