Putyin szerint a béke nem jön el magától

2016.05.09. 10:02

Moszkva kész együttműködni más nemzetekkel a terror elleni háborúban – monda Vlagyimir Putyin a „nagy honvédő háború” végét 71-edszerre ünneplő katonai parádén. Az idei győzelmi felvonulás méreteiben elmaradt a tavalyitól.

„A béke nem fog magától létrejönni. El kell kerülni a kettős mércét, le kell győzni a terror gonoszát. Oroszország kész ebben együttműködni más nemzetekkel, az orosz hadsereg pedig bizonyította ezt (Szíriában)” – erről az orosz elnök beszélt a moszkvai Vörös téren a Szovjetunió – 71 évvel ezelőtti – 2. világháborús győzelmére emlékező katonai parádén.

Putyin a veteránokkalForrás: RIA Novosti/Michael Klimentyev

Vlagyimir Putyin mindössze néhány perces beszédében arra emlékeztette a hallgatóságát, hogy a nagy honvédő háborúban (a 2. világháború orosz elnevezése) a szovjetek olyat tudtak megtenni, amit más nemzetek nem: legyőzni a náci Németországot, amely éppen 75 évvel ezelőtt támadt a végül más nemzeteknek is szabadságot hozó Szovjetunióra.

Szerényebb villongás

Az idei győzelmi parádé méreteiben és költségvetésében is elmaradt a tavalyi, 70. évfordulós felvonulástól: 210 millió rubelt (mintegy 876 millió forintot) költöttek rá, ami az elmúlt fél évtized egyik legkisebb kerete.

Bizonyítottak SzíriábanForrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

10 ezer katona vonult fel, 206 hadieszköz (a többi között páncélosok, légvédelmi és interkontinentális ballisztikus rakéták, illetve az orosz légierő gépei) kíséretében, de 2015-tel ellentétben nem mutattak be új haditechnikát, és a külföldi állami vezetők közül is mindössze Nurszultan Nazarbajev kazah elnök látszott a Vörös téri dísztribünön. Az egyetlen újdonság az április elején létrehozott orosz nemzeti gárda egységeinek megjelenése volt.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szemlélődik a parádé kezdeténForrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Tavaly a többi között bemutatták a T–14-es Armata tankot, és tucatjával voltak jelen külföldi fontosságok. Emellett különböző szövetséges országok – Azerbajdzsán, Örményország, Belorusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, India, Mongólia, Szerbia és Kína – hadseregei vonultak Moszkva központjában.

T–14-es tank felvonulás előtt 2015-benFotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az ellenség vezetőinek nem jár üdvözlet

Az orosz elnök előző nap, május 8-án a győzelem alkalmából üdvözölte Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia vezetését, Grúziának és Ukrajnának – az Oroszországgal talán leghidegebb viszonyt fenntartó két országnak – pedig csak a polgárait köszöntötte. A három balti állam ezúttal is kimaradt a felsorolásból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK