Rendzavarások Ukrajnában a győzelem napján

Vágólapra másolva!
Kijevben és több ukrán nagyvárosban rendbontások zavarták meg a második világháborús győzelem alkalmából tartott megemlékezéseket hétfőn, a hatóságok több embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Kijevben jobboldali szélsőségesek kezdeményeztek dulakodást, ami miatt többüket őrizetbe vették. A rendőrség pontos számot nem közölt.

Lembergben (Lvivben) maszkot viselő - vélhetően szélsőséges nacionalista - fiatalok egy körülbelül negyvenfős csoportja önkényesen el akarta bontani Sztyepan Tudor szovjet költő szobrát. Az interneten közzétett felvétel alapján a rendőrök gumibotokkal oszlatták szét a szobor körül összegyűlteket, két személyt az intézkedéssel szembeni ellenállás miatt őrizetbe vettek, két rendőr pedig az összecsapás közben megsebesült.

Harkivban egy rendőrnek zászlórúddal betörték az orrát. Részleteket az esetről a helyi rendőrség még nem hozott nyilvánosságra.

A megemlékezésen a hivatalos közlés szerint mintegy ötezren vettek részt, a rendre ötszáz rendőr és nemzeti gárdista vigyázott.

Dnyipropetrovszkban hét személyt vettek őrizetbe, mert tiltott tárgyakat - elektromos sokkolót, gázpisztolyt, kést, gázsprayt - találtak náluk. Az ünnepi felvonuláson és nagygyűlésen a hatóságok adatai szerint mintegy hatezren vettek részt.