Terroristákat állítanak bíróság elé Belgiumban

2016.05.09. 16:09

Megkezdődött hétfőn a tavaly feloszlatott verviers-i terrorsejt tagjainak a tárgyalása Belgiumban, a hatóságok úgy vélik, hogy a vádlottak kapcsolatban álltak a párizsi és a brüsszeli merényletek elkövetőivel.

A La Derniére Heure című belga napilap értesülései szerint az ügy tizenhat vádlottja közül heten megjelentek az ügyben eljáró brüsszeli bíróságon,

kilencen viszont szökésben vannak.

A kelet-belgiumi Verviers-ben működő csoport tagjait tavaly januárban vették őrizetbe. A műveletben két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. Az akció helyszínén Kalasnyikov típusú gépkarabélyokat, lőszereket, robbanóanyagot és rendőri egyenruhákat találtak.

Az ügy fő vádlottja Marouane El Bali, akit gyilkossági kísérlettel vádolnak, amiért rálőtt a rendfenntartókra a rendőrségi akció során. A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat.

Kispályás játékos volt, egyáltalán nem volt tudatában semmilyen tervezett támadásnak"

- mondta ügyfeléről Sebastien Courtoy, a 26 éves vádlott védőügyvédje. A jogász szerint El Bali ártatlan, mindössze "rosszkor volt rossz helyen".

Az ügyészség szerint a csoportnak a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt a szellemi irányítója, akit a tavaly novemberi párizsi terrorcselekmények egyik főszervezőjeként tartanak számon. Abaaouddal, aki a márciusi brüsszeli támadások elkövetőivel is kapcsolatban állt, a francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során néhány nappal a párizsi merényleteket követően.

A párizsi és a brüsszeli merényletek elkövetőjeként is az Iszlám Állam nevű terrormilícia jelentkezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK