Tíz percig külföldi újságírók is részt vettek az észak-koreai kongresszuson

KIM Dzsong Un
Phenjan, 2016. május 9. Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára pártjának kongresszusán a phenjani Április 25-e Kulturális Palotában 2016. május 9-én. Észak-koreában a párt utoljára 1980-ban tartott kongresszust. (MTI/AP/Wong Maye-E)
Vágólapra másolva!
Váratlanul külföldi újságírókat engedtek be hétfőn az Észak-Koreában kormányzó Koreai Munkapárt napok óta tartó kongresszusára; riporterek egy kis csoportja körülbelül tíz percig nézhette a rendezvényt.
Vágólapra másolva!

A pénteken kezdődött - 36 év után először megrendezett - pártkongresszusnak mindeddig a közelébe sem engedték azt a több mint száz külföldi újságírót, akinek Phenjan engedélyezte, hogy az eseményről tudósítson.

Eddig a legközelebbi pont, ahonnan a helyi őrök által kísért tudósítók az Április 25. palotára rá tudtak látni, egy onnan 200 méterre lévő járdaszegély volt.

Forrás: MTI/AP/Wong Maye-E

Az újságírók aközött választhattak, hogy hotelszobáik tévékészülékein keresztül követik az eseményeket, vagy hagyják, hogy észak-koreai tisztségviselők a rezsim barátságos és sikeres arcát mutató, gondosan kiválasztott turisztikai csemegékkel szórakoztassák őket.

Hétfőn azonban,

ha csak néhány tucat külföldi sajtómunkás előtt is, de megnyíltak a kongresszusi palota kapui.

A katonazenekar belefogott abba az üdvözlődalba, amely az észak-koreai vezető nyilvános megjelenéseit vetíti elő, majd Kim Dzsong Un valóban belépett a hatalmas terembe, és magabiztosan a pódiumra lépett.

A 33 éves Kim megjelenése a több ezer pártküldött álló ovációját váltotta ki; az emberek azt harsogták, "manszae, manszae",

azaz hosszú életet kívántak legfelsőbb vezetőjüknek.

Ezek után a mindössze reprezentatív pozíciónak számító házelnöki tisztséget betöltő Kim Jong Nam felolvasta vezető pártfunkcionáriusok neveinek hosszú lajstromát, amiből kiderült, hogy a fiatal vezető a kongresszuson új tisztséget kapott: a párt elnöke lett. A 2011 óta hatalmon lévő Kim már eddig is a tömörülés élén állt, de mint a párt első titkára.

Elődjei megtartották haláluk után kapott címeiket:

nagyapja, Kim Ir Szen továbbra is az "örök államelnök", apja, Kim Dzsong Il a párt "örök főtitkára" maradt.

Az újságírók rövid látogatását annál hosszabb biztonsági vizsgálatok előzték meg, amelyek során a mobiltelefonokon túl golyóstollaikat is elvették tőlük. A tudósítókra vonatkozó szabályok között szerepelt, hogy nem készíthettek felvételeket a jelenlévő mintegy 3400 delegált jegyzeteiről sem.