Bangladesben kivégezték a legjelentősebb iszlamista párt vezetőjét

Vágólapra másolva!
Kivégezték kedden a legnagyobb bangladesi iszlamista párt vezetőjét, Motiur Rahman Nizamit - jelentették hírügynökségek kormánytisztviselőkre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikust Dakka központi börtönében, fokozott biztonsági intézkedések mellett akasztották fel.

A legfelső bíróság múlt csütörtökön utasította el a Dzsamaat-i-Iszlami párt vezetőjének kérelmét, hogy felülvizsgálják a rá kiszabott halálos ítéletet, és ezzel gyakorlatilag engedélyezte azt.

Nizamit az 1971-es bangladesi függetlenségi háború idején elkövetett háborús bűnök miatt ítélte halálra egy különbíróság 2014 októberében.

A többi között népirtás, gyilkosság, kínzás, nemi erőszak és Pakisztán oldalán harcoló fegyveres csoport vezetőjeként értelmiségiek tömeges meggyilkolásának megszervezése miatt találták bűnösnek.

Nizami 2001 és 2006 között agrárminiszteri posztot töltött be.

Tavaly hasonló vádak alapján már kivégezték a Dzsamaat-i-Iszlami három másik, vezető politikusát. Novemberben a legnagyobb ellenzéki párt, a BNP egyik vezetőjét, Szalauddín Káder Csoudhurit is felakasztották.

A BNP és a Dzsamaat is úgy véli, hogy a halálos ítéleteket meghozó bíróság koncepciós pereket folytat, amelyekben a kormány leszámol az ellenzékkel.

A törvényszéket nemzetközi bírálatok is érték.

Banglades India és Pakisztán 1947-es függetlenné válását követően Pakisztánhoz tartozott Kelet-Bengál, majd Kelet-Pakisztán néven. Az ország 1971-ben vívta ki függetlenségét. Dakka szerint a kilenc hónapig tartó függetlenségi háborúban a pakisztáni erők és a kollaboránsok 3 millió emberrel végeztek, 200 ezer nőt erőszakoltak meg, és 10 millió embert tettek földönfutóvá.