Rendkívüli ülést hívott össze a francia miniszterelnök

2016.05.10. 15:07

A francia kormány rendeletben hirdetné ki a vitatott munkajogi reformot, miután egyértelművé vált, hogy a nemzetgyűlésben a baloldali többség egy része nem szavazza meg a törvénytervezetet. Manuel Valls ennek érdekében kedd délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze.

A kormányzó Szocialista Párt bal szárnyának tiltakozása miatt nem garantált a többség  a nemzetgyűlésben annak a tervezetnek az elfogadásához, amely ellen két hónapja rendszeresen tüntetnek a szakszervezetek és a diákmozgalmak. 

A nemzetgyűlés megkerülésére azért van szükség, mert a kormánypárti képviselők egy része délelőtt a kormányfő értésére adta: a tüntetőkkel értenek egyet, és nem fogják megszavazni a munkajogi reformot, amelyet Francois Hollande államfő ötéves mandátuma legfőbb reformjának tekint a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentésére. 

Manuel Valls francia miniszterelnökForrás: AFP//Sebastien Bozon

Bruno Le Roux, a kormánypárt nemzetgyűlési frakciójának vezetője szerint az 577 fős alsóházban még legalább 30-40 szavazat hiányzik ahhoz, hogy a csomagot többséggel elfogadják. 

A kormány ezért inkább az alkotmány 49.3-as cikkelye alapján rendeletben hirdeti ki a reformot. 

A cikkely értelmében a tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. Erre viszont nincs sok esély, annak ellenére sem, hogy a kisebbségben lévő jobboldali ellenzék kész benyújtani a bizalmatlansági indítványt. A baloldal baloldala bírálja ugyan a kormányzat javaslatát, és nem kívánja megszavazni, a kormányt megbuktatni ugyanakkor nem áll szándékában.

A parlamenti szavazás megkerülését egy törvény elfogadására a kormány egy parlamenti ülésszak ideje alatt csak egyszer használhatja. 

Manuel Valls miniszterelnök negyedik alkalommal folyamodik ehhez az alkotmányos erőmegoldáshoz. 

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Az utcai tiltakozások nyomására ugyanakkor a kormány lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról. A parlament illetékes bizottsága a tüntetések nyomására, valamint a kis- és középvállalatok kérésére számos helyen változtatott a tervezet szövegén. A szakszervezetek azonban jelenleg is a tervezet visszavonását követelik.

Jean-Claude Mailly, a Force Ouviere szakszervezet vezetője a demokrácia megcsúfolásának nevezte a kormány megoldását. A szakszervezetek egyébként május 12-re szervezik a következő országos tiltakozónapot.

Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány álláspontja szerint a fiataloknak szakmai biztonságot, a vállalatoknak pedig rugalmasságot ígér. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK