Soha nem látott mélységben van Merkel

2016.05.10. 15:48

Ha most rendeznék a parlamenti választásokat Németországban, akkor a kormányzó kereszténydemokraták csak 30,5 százalékot szereznének. Nagykoalíciós társuk, a szociáldemokraták pedig már 20 százalék alatt vannak, míg a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak támogatottsága már 15 százalékos.

Történelmi mélyponton van az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU)- Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága az INSA/Yougov legfrissebb felmérése szerint.  A CDU 30,5 százalékon áll, ilyen alacsony támogatottságot még soha sem mért az intézet a Merkel vezette pártnak. 

Nincs sok oka az örömre Angela MerkelnekFotó: Szabó Gábor - Origo

Szintén mélyponton vannak a szociáldemokraták is, akik most a választók 19,5 százalékának a bizalmát élvezik. A nagykoalíció támogatottsága tehát jelenleg 50 százalék, míg a 2013-as választáson a CDU és az SPD közösen 67 százalékot kapott. A hagyományos pártok veszteségeiből leginkább a radikálisok profitáltak. 

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak történelmi csúcson, 15 százalékon áll. 

Frauke Petry Alternatíva Németországnak alakulata országosan is nagyon jól állForrás: Die Welt

Ezzel a harmadik erőnek számítanak Németországban. A Zöldek 13, a Baloldali Párt 10, míg a szabad demokraták 8 százalékon állnak. Németországban jövő ősszel tartanak parlamenti választásokat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK