Moszkva az amerikai rakétapajzs ellenszerét keresi

Moszkva Oroszország hadsereg RSz-24 Jarsz ballisztikus rakéta
Vágólapra másolva!
Oroszország olyan új interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt ki, amelyeknél külön figyelmet fordítanak arra, hogy képesek legyenek áthatolni az amerikai rakétapajzson - mondta az orosz stratégiai rakétaerők parancsnoka.
Vágólapra másolva!

Szergej Karakajev vezérezredes hangsúlyozta, hogy

Moszkva a jelenlegi és a jövőbeni rakétapajzson áthatolni képes eszközeinek tökéletesítésén dolgozik.

Indoklásként rámutatott, hogy az Egyesült Államok nem mondott le a rakétavédelem fejlesztéséről, beleértve a rendszer elemeinek Európába telepítéséről sem.

Az orosz hadsereg RSz-24 Jarsz típusú ballisztikus rakétája Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A parancsnok szerint interkontinentális rakéták áthatoló képességét egyebek között a gyorsulási fázis lerövidítésével, új típusú, nehezen kiszámítható röppályájú robbanótöltetekkel és új eszközökkel lehet fejleszteni. Elmondta, hogy az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer jelentette fenyegetés nem csökkenti kritikus mértékben a folyamatos fejlesztés alatt álló orosz hadászati rakétaerők harcképességét.

A tábornok szerint 2021 végére a stratégiai rakétaerők mintegy felét már Jarsz típusú rendszerek adják majd. Karakajev úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nem tervezi új, jelentősebb rakétakísérleti telepek létesítését, de mobil teszteszközök alkalmazását nem zárta ki.