Az orosz-ukrán válságról tárgyalnak Berlinben

LAVROV, Szergej; AYRAULT, Jean-Marc; KLIMKIN, Pavlo; STEINMEIER, Frank-Walter
Berlin, 2016. május 11. Szergej Lavrov orosz, Pavlo Klimkin ukrán, Jean-Marc Ayrault francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter (b-j) az ukrán válságról tartott megbeszélésük előtt a berlini külügyminisztériumhoz tartozó Borsig villában 2016. május 11-én. (MTI/EPA pool/Hannibal Hanschke)
Vágólapra másolva!
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Berlinbe hívta francia, orosz és ukrán kollégáit. A külügyminiszteri találkozón a kelet-ukrajnai válság rendezésének előmozdításáról és az Oroszországgal szembeni szankciókról egyeztetnek. 
Vágólapra másolva!

A német fővárosban tárgyal a francia, a német, az orosz és az ukrán külügyminiszter. A válságtanácskozás két égető kérdése a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésének előmozdítása és az Oroszországgal szembeni szankciók – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Holtpont

Jean-Marc Ayrault francia, Frank-Walter Steinmeier német, Szergej Lavrov orosz és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter 12. alkalommal ülnek össze az orosz-ukrán konfliktus miatt. A külügyminiszteri találkozó célja

a második minszki megállapodásban foglaltak gyakorlati megvalósítása.

Steinmeier felszólította az oroszokat, az ukránokat és a kelet-ukrajnai orosz szeparatistákat, hogy a megállapodásban tett ígéreteiket tartsák be.

Steinmeier aggódik a minszki megállapodás folyamatos megsértése miatt Forrás: AFP/POOL/Tobias Schwarz

Hiába a szignó

Hiába adta Vlagyimir Putyin orosz, Petro Poroschenko ukrán elnök, Francois Hollande francia miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár aláírását tavaly februárban a fehérorosz fővárosban a békemegállapodáshoz, Kelet-Ukrajnában továbbra is nagyon törékeny a tűzszünet.

Mindkét fél folyamatosan megsérti a minszki egyezményben foglaltakat.

A kelet-ukrajnai konfliktus 2014 áprilisa óta több mint 9000 ember életét követelte.

Elképzelhető az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítése Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Kifuthatnak az időből

A berlini találkozó végkimenetele az oroszok szempontjából sem elhanyagolható. Az Európai Unió jövő héten dönt az

Oroszországgal szemben bevezetett szankciók meghosszabbításáról.

Ha a 28 tagállamnak nem sikerül a kérdésben egyezségre jutni, akkor a kelet-európai országgal szembeni büntetőintézkedések július végén érvényüket vesztik. Elképzelhető azonban, hogy néhány területen könnyítést kap Oroszország, így megszülethet a megállapodás.