Keményebb lesz az Európai Unió a törökökkel

Martin Schulz, német EP politikus lehet az Európai Parlament új elnöke
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament nem tárgyal a Törökországgal szembeni vízumkötelezettség megszüntetéséről, ha a török fél nem teljesíti a feltételeket - jelentette ki egy szerdai német interjúban Martin Schulz, a testület elnöke.
Vágólapra másolva!

A német szociáldemokrata (SPD) politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kizártnak nevezte, hogy az Európai Parlament (EP) akár csak napirendre vegye a török vízummentesség ügyét a feltételek teljesítése nélkül.

Mint mondta,

élve elnöki jogkörével nem is továbbította a parlament igazságügyi bizottságának az Európai Bizottság javaslatát a vízummentesség feltételes megadásáról.

Utalva arra, hogy Ankarának 72 feltételt kell teljesítenie, megjegyezte, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi kérdésről van szó, márpedig Ankara két lényeges ügyben, az adatvédelem és a terrorizmus elleni harc ügyében hozzá sem kezdett a feltételek teljesítéséhez.

Martin Schulz, az Európai Parlament új elnöke Forrás: AFP/Georges Gobet

Martin Schulz úgy vélte, nem valószínű, hogy a török állampolgárok az eredeti menetrendnek megfelelően júliustól megkapják a schengeni övezetre szóló vízummentességet, és a török kormánynak és törvényhozásnak még ahhoz is igyekeznie kellene, hogy az EU októberi hatállyal megadhassa a vízummentességet.

Hangsúlyozta, hogy

a török félnek világosan nyilatkoznia kell arról, hogy milyen ütemezésben pótolja a hiányokat.

Ebben az esetben az EP megfontolhatja, hogy az ügy előmozdítása céljából átalakítja munkatervét.

A Bild című német lap szerdán arról írt, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter is kételkedik a török fél együttműködési készségében. Az SPD-vel kormányzó kereszténydemokraták (CDU) politikusa a Bild szerint frakciója keddi ülésén azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök láthatóan nem hajlandó teljesíteni a feltételeket, és

ha nem lesz változás, akkor a török állampolgárok nem kapják meg a vízummentességet.

A CDU egy másik tekintélyes politikusa, Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának elnöke szerdán a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy Ankarában hatalmi harc zajlik, és a török államfő nyilatkozataiban sok a csupán belpolitikai jelentőségű elem. Ezért az EU részéről az a leginkább célravezető magatartás, ha "mindenki megőrzi a nyugalmát".

A menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízummentesség megadásáról 2013 óta zajló tárgyalásokat. Törökország eddig 67 feltételt teljesített. Az Európai Bizottság egy hete javasolta, hogy oldják fel a vízumkötelezettséget, ha a török fél teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét. Azonban Recep Tayyip Erdogan két nap múlva bejelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harccal foglalkozó törvény módosításáról.