Megcsontosodtak az álláspontok az EU és Törökország között

2016.05.11. 19:35

A migrációs nyomás csökkentése érdekében sem szabad eltérni a vízumliberalizáció szigorú szabályaitól, Törökországnak ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie, mint minden más országnak ahhoz, hogy polgárai szabad beutazást kapjanak az Európai Unió területére - hangsúlyozták politikai hovatartozástól függetlenül a képviselők az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

A soros uniós elnökség képviseletében Jeannine Hennis-Plasschaert holland védelmi miniszter elmondta, hogy bár a török hatóságok jelentős előrelépéseket tettek, egyelőre nem tudták teljesíteni a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

Az ülésen felszólalt Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos is, aki leszögezte, hogy

a kritériumok enyhítése nélkül mindent meg kellene tenni a folyamat felgyorsításáért.

Ez ugyanis mindkét fél érdeke - tette hozzá.

Török miniszter: veszélybe került a migrációs megállapodás

Nagy veszélybe került az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény azáltal, hogy a felek azon vitatkoznak, Ankara teljesítette-e az uniós vízumkényszer eltörlésére vonatkozó feltételeket - figyelmeztetett Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter, aki Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével tárgyalt szerdán Strasbourgban.

Nagy veszélyben van minden megállapodás,

amelyet a bizalomra, a jó szándékra és a felelősségvállalásra alapozva, politikai kockázatokat vállalva eddig sikerült elérni" - mondta sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Martin Schulz szerdán kijelentette, az Európai Parlament nem tárgyal a Törökországgal szembeni vízumkötelezettség megszüntetéséről, ha a török fél nem teljesíti a feltételeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK