Erőszakos összecsapások lehetnek a boszniai Szerb Köztársaság területén szombaton, amikor több ellenzéki és kormánypárt, valamint szervezet is tiltakozást jelentett be Banja Lukába – figyelmeztetett a szerb hírszerzési szolgálatok tájékoztatására hivatkozva Aleksandar Vucic szerb ügyvezető miniszterelnök.

Vucic rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze szerdán Belgrádban, hogy bejelentse az értesülést – jelentette a B92 internetes oldalán. Az ügyvezető kormányfő felszólította a boszniai szerb köztársaság valamennyi politikai erejét, hogy „őrizzék meg a békét”.

Aleksandar Vucic aggódikForrás: AFP/Andrej Isakovic

Vucic elmondta, hogy beszélt erről Milorad Dodik boszniai szerb elnökkel és a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával, Mladen Ivaniccsal is.

Mindenki tüntet

Szombatra több ellenzéki és kormánypárt, valamint szervezet is tiltakozást jelentett be Banja Lukában. Az ellenzéki tiltakozást a boszniai sajtó többször is Dodik megdöntésére irányuló kísérletnek nevezte.

Az ellenzék szerint a zömében szerbek lakta országrész elnöke katasztrofális állapotba sodorta a boszniai Szerb Köztársaságot, ezért le kell mondania. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a tiltakozás békés lesz.