Több tízezer hektárnyi erdő ég Szibériában

Vágólapra másolva!
Több tízezer hektárnyi erdő lángol Szibériában és az orosz Távol-Keleten, a legsúlyosabb helyzet az amúri körzetben, Burjátföldön és a Bajkálon túli régióban alakult ki.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli helyzetek minisztériumának csütörtöki jelentése szerint Oroszország nyolc régiójában jelenleg 116 erdőtűz tombol, az oltás során 45 repülőgépet, valamint drónokat vezettek be, és a katasztrófahelyzet alakulását műholdakról is figyelik.

Az Amúr térségében, ahol 42 ezer hektáron 24 erdőtűz lángol, különleges tűzvédelmi állapotot hirdettek ki. Az övezetben 140 lakott település található, 23 a természeti csapás közvetlen közelében.

A katonák is segítenek

Az oltásba a tűzoltók mellett bekapcsolódni készül a távol-keleti katonai körzet tíz, 15 és 50 fő közötti létszámú alakulata. A helyi templomokban esőért imádkoznak, ami a meteorológiai előrejelzések szerint a közeli napokban-órákban megérkezhet, és lassíthatja a lángok terjedését.

A Bajkálon túli területen 11 ezer hektáron 41 erdőtűz ég, ott 794-en küzdenek a lángokkal, köztük 143 ejtőernyős katona. Burjátföldön csaknem 19 ezer, az irkutszki körzetben pedig 50 ezer hektár ég. Jakutföldön szerdára sikerült eloltani a lángokat, amelyek 605 hektárnyi területet perzseltek fel, de az előrejelzések szerint száraz, forró nyár várható, ami a növényzet újabb fellángolásához vezethet.

A minisztérium operatív központjának vezetője, Viktor Jacucenko szerint a tüzek egyik okozója az engedély nélküli mezőgazdasági tarlóégetés.

A tűzről készült képeket megnézheti a Siberian Times oldalán.