Vadászgépekkel reagált Kína az amerikai hadihajóra

Vágólapra másolva!
Provokációnak minősítette Kína, hogy egy amerikai hadihajó „engedély nélkül” járőrözött a vitatott hovatartozású Jungsu zátony körül. A kínai külügyi szóvivő szerint országa további lépéseket fog tenni szuverenitása és biztonsága érdekében. 
Vágólapra másolva!

Peking határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy egy amerikai hadihajó „engedély nélkül” megközelítette a vitatott hovatartozású, a dél-kínai-tengeren fekvő, de kínai fennhatóság alatt álló Jungsu (Fiery Cross) szigetté alakított zátonyt.

Az eset miatt kedden két J-11-es vadászgépet és egy Y-8-as felderítő járőrgépet emeltek a levegőbe.

Kína szerint provokáltak

Az amerikai USS William P. Lawrence pekingi közlés szerint illegálisan hatolt be kínai vizekre. A külügyminisztérium szóvivője, Lu Kang azt mondta, hogy

Az akcióban egy kínai romboló, egy rakétahordozó fregatt és egy fregatt vett részt.

Lu provokációnak nevezte az amerikai hadihajók és repülőgépek hasonló megfigyeléseit.

A sziget, ami nem is sziget

Az Egyesült Államok immár nem először igyekezett ily módon nyomatékosítani, hogy álláspontja szerint a zátonyok mesterséges feltöltéssel nem minősülnek jogilag szigetnek.

A szigetekhez ugyanis az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) szerint legfeljebb 12 mérföldes sávként parti tenger tartozik, továbbá a parti államot 200 mérföldes kizárólagos gazdasági övezet is megilleti.

A zátonyoknak ezzel szemben mindössze egy 500 méteres „biztonsági zóna” jár.

Peking szerint ugyanakkor az Egyesült Államok, amely nem ratifikálta a szóban forgó nemzetközi egyezményt, hadihajóinak demonstratív „szigetközeli” járőrözéseivel

veszélyezteti biztonságát, és „jog felett állóként” zavart kelt a kialakult rendben.

Fokozzák a védelmi képességeket

A külügyi szóvivő megerősítette, hogy országa

további lépéseket kíván tenni

szuverenitásának és biztonságának védelme érdekében. Úgy fogalmazott, hogy a térségbeli békére és stabilitásra a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az Egyesült Államok az erejét fitogtatása a szabad hajózhatóság ürügyén.

A kínai védelmi tárca külön közleményben tiltakozott a történtek miatt, „súlyos provokációnak” minősítve az esetet, és kijelentette, ismét igazolva látják annak szükségességét, hogy katonai létesítményeket telepítsenek a szigetekre.

Jang Jü-csün hozzátette, járőrözéseik mellett védelmi képességeiket is fokozni fogják.