Több hónapos csend után visszatért Oszama bin Laden fia és kijelölt örököse, aki hangüzenetben szólította fel a szíriai dzsihádistákat, hogy egyesüljenek, és „szabadítsák fel Palesztinát”. Jelentkezésével újra felerősödtek a találgatások, hogy a fiatalember átveszi-e az al-Kaida irányítását.

Hamza bin Laden 24 vagy 25 éves lehet, és nem volt ott a pakisztáni házban, ahol az apját megölték az amerikai kommandósok 2011-ben. Senki nem tudja, hogy hol tartózkodik, de szakértők úgy vélik, hogy az al-Kaida vezetése nevelgeti, hogy egy nap majd átvehesse az apja helyét.

Hamza bin Laden, az al-Kaida egykori vezérének fiaForrás: Youtube

Ismétli, amit hallott

A hangfelvételt az al-Kaida hozta nyilvánosságra, és az ifjú Bin Laden gyakorlatilag ugyanazt ismétli meg benne, amit az al-Kaida jelenlegi vezetője, Ajman al-Zavahiri egy nappal korábbi üzenetében.

Mindketten egységre, az al-Kaida és az Iszlám Állam közötti nézeteltérések és ellenségeskedések felszámolására szólítanak fel, bár Hamza inkább Izraelre koncentrált az üzenetében – számolt be a brit Independent.

Hamza korábban csupán egyszer jelentkezett: 2015 augusztusában ugyancsak hangüzenetben a külföldi ellenség – főleg az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia – elleni támadásokra szólított fel.

Oszama bin Laden HamzávalForrás: --

Nem akarnak lemaradni

Andreas Krieg, a londoni King’s College elemzője szerint az üzenetnek valójában nincs nagy jelentősége, része az al-Kaida erőfeszítéseinek, amelyek arra irányulnak, hogy az al-Kaida ne szoruljon túlságosan háttérbe a nagyobb figyelmet kapó Iszlám Állam mellett.

Bár Hamzát afféle „koronahercegként” kezelik, mióta az apja és a bátyja, Haled meghalt a SEAL-ek rajtaütésében, egyelőre nem játszik kulcsszerepet az al-Kaidában, és nem fűződik a nevéhez semmiféle jelentősebb tett.

„Úgy vélem, Hamza egyszerűen csak követi Al-Zavahirit, mert tisztában van vele, hogy egyelőre nem léphet ki az árnyékából – és talán soha nem is lesz erre képes. Önmagában az a tény, hogy Oszama bin Laden fia, nem jelent dicsőséget olyan dzsihádisták szemében, akik három évtizede ott vannak a frontvonalban” – mondta a szakértő a lapnak.