Kormányválság fenyeget Horvátországban a Mol miatt

2016.05.12. 15:01

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) az ország első miniszterelnök-helyettese ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy Molnak lobbizó céggel.

Politikai felelősség biztosan terheli Tomislav Karamarkót azért, mert nem tette nyilvánossá, hogy felesége egy Molnak lobbizó cégnek is dolgozott - mondta a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke csütörtökön, rendkívüli sajtótájékoztatón. Zoran Milanovic kijelentette: nem állítja, hogy a miniszterelnök-helyettest büntetőjogi felelőség is terheli.

Szerinte Karamarkónak le kellett volna mondania,

de mivel nem tette meg, kérni fogják a visszahívását a parlamentben.  "Meglátjuk mit gondolnak erről a kormánypárti HDZ-vel koalícióban lévő pártok" - mondta. 

A harmadikon múlik minden

Horvátországban a tavaly november 8-i választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej-fej mellett végzett. A Híd - Függetlenek Listája nevű alakulat lett a harmadik. Ez a párt mindkét politikai erővel tárgyalt, végül a HDZ-vel állapodott meg. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett,

parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt.

Horvátország perben áll a Mollal, a legnagyobb kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) pedig azt szeretné, ha Zágráb visszalépne a döntőbírósági eljárástól a Mol-INA-ügyben Visszalépést kért egyébként a Mol is. A magyar cég horvátországi lobbistájának fizetési listáján Karamarko felesége is szerepel - mondta az SPD elnöke.

Aki politikával foglalkozik, annak tudnia kell elkülöníteni a saját üzleti ügyeit a közügyektől - mondta Milanovic, aki szerint a HDZ pedig évek óta nem ezt teszi.

Zoran Milanovic, az ellenzékis SPD vezetője kíváncsi, hogyan reagál a koalíciós pártForrás: AFP/Thierry Charlier

A Nacional című horvát hetilap e heti számában írta meg, hogy az első miniszterelnök-helyettes felesége, Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a Molt is tanácsokkal látta el. Petrovic vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének tanácsadásért és

az energiapiacot érintő médiaelemzésekért.

Karamarko felesége a horvát közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy cége egyszerű marketing- és kommunikációs szerződést kötött a Molnak segítő vállalattal, ilyen szolgáltatásokat pedig több ügynökség is kínál. A cég kétéves munkáért kapta ezt az összeget, és az üzletasszony szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást a megrendelőnek, amely a Mol érdekeit szolgálta volna. Hozzátette azt is: miután kiderült, hogy a férje tagja lesz a kormánynak, a szerződést azonnal felbontotta, így az ő esetében nem állhatott fenn érdekellentét.

A privatizációt is támadják

Tomislav Karamarko, aki a HDZ elnökeként lett miniszterelnök-helyettes, az ügy kirobbanása után maga kérte, hogy a hivatalos szervek vizsgálják ki az ügyet.

Az SDP a kormány szerdai döntése ellen is tiltakozott, miszerint a kabinet nyolc, az ország számára nem stratégiai fontosságú kereskedelmi vállalatot magánosítana. Milanovic bejelentette, hogy a szociáldemokraták a privatizálásra váró cégekről is vitát kívánnak indítványozni a parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK