Meghalt a Hezbollah egyik parancsnoka

2016.05.13. 05:39

Izraeli légicsapás végzett a Hezbollah egyik magas rangú katonai parancsnokával. Musztafa Badreddín kedden halt meg a szíriai-libanoni határ közelében.

Egy izraeli légicsapásban meghalt Musztafa Badreddín, a Hezbollah egyik magas rangú katonai parancsoka.

A hírt a Hezbollah jelentette be pénteken. A közlemény szerint Badreddín kedden halt meg a libanoni-szíriai határ közelében.

Badreddín Imád Mugníjének, a Hezbollah fegyveres szárnya katonai parancsnokának sógora volt. Vádlott volt abban a perben, amelyet az ENSZ támogatásával felállított különleges törvényszék folytat Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök 2005-ben történt meggyilkolásának ügyében.

Iránban bújkálhatott

Kuvaitban halálra ítélték egy 1983-as pokolgépes robbantássorozatban betöltött szerepe miatt. 1990-ben, amikor Irak megtámadta Kuvaitot, Badreddín megszökött börtönéből. A feltételezések szerint az utóbbi időben többek között Iránban bujkált.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban az Irán támogatását élvező libanoni milícia Bassár el-Aszad elnök mellett harcol, és rendszeresen lő ki rakétákat Izrael területére is. Izrael nemrég beismerte, hogy több tucat légicsapást mért a Hezbollah állásaira Szíriában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK