Szerbiának el kell ismernie Koszovót az uniós csatlakozáshoz

2016.05.13. 14:03

Szerbia biztosan nem csatlakozhat az Európai Unióhoz mindaddig, amíg nem ismeri el Koszovó függetlenségét - jelentette ki Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke és egyben koszovói jelentéstevője Belgrádban a szerbiai sajtó pénteki beszámolói szerint.

A politikus egy civil társadalomról szóló konferencián vett részt csütörtökön, amelynek mentén Szerbia uniós csatlakozásáról is nyilatkozott. Elmondta: szereti Belgrádot, és nem Szerbia ellensége, mint ahogyan néhányan gondolják, "csak azért, mert egyben koszovói jelentéstevő is". Kiemelte, hogy Szerbia nagy előrelépéseket tett az európai integráció felé vezető úton. 

Ulrike LunacekForrás: AFP/Wiktor Dabkowski

Ciprus is problémás

Ulrike Lunacek magyarázata szerint az EU a közelmúltban hagyta jóvá egy olyan ország, Ciprus uniós csatlakozását, amelynek nincsenek egyértelműen definiált határai a török megszállás miatt. Az ott tapasztaltak miatt Lunacek nem hiszi, hogy bármelyik uniós tagállam is elfogadna egy olyan országot, amelynek nincsenek pontosan meghatározott határai a szomszédaival. Az unión belül a határok úgyis lebomlanak, "nemcsak területi szempontból, de az elmékben és a szívekben is" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK