Washington enyhítene a Líbia elleni fegyverembargón

2016.05.13. 08:25

Enyhítene az USA a Líbia elleni fegyverembargón, hogy segítség az ország harcát az Iszlám Állam ellen.

A washingtoni kormány kész enyhíteni a Líbiát sújtó ENSZ-fegyverembargón annak érdekében, hogy segítse a Tripoli egységkormány harcát az Iszlám Állam ellen - közölték amerikai tisztviselők és diplomaták.

A kormányzat egy magas rangú illetékese azt mondta, hogy amennyiben a líbiai kormány részletes és egységes listát állít össze azokról az eszközökről, amelyeket bevetne a dzsihádisták ellen, és ez megfelel a mentességre vonatkozó feltételnek, akkor szerinte ezt a Biztonsági Tanács tagjai komolyan tanulmányozzák majd.

A diplomáciai források nem pontosították, hogy milyen fegyvereket szeretne kérni Líbia.

"Támogatni kell"

A Tripoliban székelő líbiai egységkormány nagymértékben támaszkodik a nemzetközi közösség támogatására.

Az ENSZ 2011-ben határozott a Líbia elleni fegyverembargóról, amelyet azonban számos alkalommal megsértettek a különböző líbiai fegyveres csoportok javára.

A nyilatkozó amerikai illetékes hozzátette, hogy józan az a szándék, hogy maguk erejéből akarnak megszabadulni az Iszlám Államtól, és úgy vélem, hogy ez nem maradhat válasz nélkül, támogatni kell.

Kihasználták a káoszt

Egy líbiai illetékes csütörtökön közölte, hogy a szélsőségesek elfoglalták Abu Grein stratégiai fontosságú települést Líbia nyugati részén.

Az Iszlám Állam kihasználja azt a káoszt, amibe Líbia süllyedt Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után. A hatalmi vákuumot követően a hatalmat megragadó erők képtelenek voltak kiterjeszteni uralmukat az ország egészére, és nem tudták lefegyverezni vagy irányításuk alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző irányzatú fegyveres csoportokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK