„Faymann távozott. Elértem, amit akartam” – mondta Gerhard Zeiler volt ORF- és RTL-vezér az osztrák kancellár távozása kapcsán. A Turner Broadcasting elnökét eddig Christian Kern ÖBB-vezér riválisaként emlegették a megüresedett kancellári posztért folyó harcban. Zeiler azonban bevallotta, hogy a színfalak mögött Kernt támogatta, és Faymann leváltására közel egy éve készültek.

Christian Kernt az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) vezérigazgatóját nevezték meg a szociáldemokraták (SPÖ) új kancellárnak és a párt új elnökének csütörtökön. Werner Faymann hétfői lemondása óta Gerhard Zeiler médiamágnást tartották még nagy esélyesnek a kancellári posztra, az osztrák közszolgálati tévé és az RTL volt vezére azonban az ORF-nek adott interjúban elárulta, hogy Kernnel lassan egy éve készültek arra, hogy távozásra bírják Faymannt.

Összejátszott a média- és a vasútvezér

Zeiler nem rejtette véka alá, hogy megállapodtak az osztrák vasúttársaság vezérével, hogy egymást támogatják majd a királycsinálásban. „Egy éve folyamatosan arról beszélgettünk, hogyan tudnánk egymást segíteni a változások előidézésében, és miként tudnánk ebben szerepet vállalni.”

A médiamágnás eredeti terve az volt, hogy Faymannal szemben ő lép fel ellenjelöltként a soron következő pártkongresszuson, de erre már nem volt szükség. A volt osztrák kancellár inkább az előremenekülést választotta.

Faymann lemondott. Elértem, amit akartam” – mondta Zeiler, aki az interjúban teljes mellszélességgel kiállt az ÖBB-vezér jelölése mellett: „Kern jó pártelnök és jó kancellár lesz.”

Zeiler elérte, amit akart. Faymann lemondottForrás: ddp images/AFP/Steffi Loos


Cél: a párt feltámasztása

Werner Faymann közel nyolcévnyi elnöksége alatt az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) közel egymillió szavazót vesztett. Zeiler a kormányzást a labdarúgáshoz hasonlította. Szerinte,

ha egy edző nem tudja győzelemre vinni a csapatát, akkor távoznia kell a posztjáról.

A médiamágnás a következő és legfontosabb kihívásnak a szociáldemokrata párt megerősítését látja. „Teljesen újra kell építeni a SPÖ politikai programját, amihez új vezetés szükséges” – mondta Zeiler.

Faymann távozása után miniszterek távozása is várható. Legnagyobb veszélyben a volt kancellár bizalmasai vannak, mint Josef Ostermayer kancelláriaminiszter vagy Gabriele Heinrich-Hosek nőügyi miniszter. 

Az új kancellár új emberekkel dolgoznaForrás: AFP/Hans Klaus Techt

Észszerű menekültügy

Az új pártprogram összeállításában a szociáldemokraták egyik égető kérdése az osztrák menekültügy irányvonalának a meghatározása. A szociáldemokrata szavazók többségét ugyanis elriasztotta, hogy először egy befogadó menekültpolitikát folytatott Ausztria, majd hirtelen elkezdett bezárkózni. Zeiler szerint a járható út középen van.

Azt nem tehetjük meg, hogy az életüket féltő szíriai menekülteken nem segítünk,

de azt sem, ami Spielfeldnél zajlott, hogy emberek tömegei ellenőrizetlenül özönlöttek be Szlovénia felől Ausztriába" – mondta Zeiler. „Tudunk kell, kik jönnek be hozzánk, ezért szükség van határellenőrzésre."

Zeiler nem akar még egy SpielfeldetFotó: Polyák Attila - Origo

Zeiler szerint a határok lezárása azonban nem megoldás. Egyre többen fognak érkezni Európába, akik nem fordulnak vissza a határnál. Európának ezért megelőző lépéseket kell tenni, és pénzt kell fektetnie azokba a régiókba, ahonnan az elvándorlás várható. Egy európai Marshall-tervre van szükség, mondta Zeiler.

A szélsőjobbal óvatos

Faymannal ellentétben Zeiler nem zárkózik el egy lehetséges együttműködéstől az Osztrák Szabadságpárttal.

Államelnöknek azonban nem Norbert Hofert, a szélsőjobb jelöltjét várja befutóként

a május 22-i osztrák elnökválasztás második fordulójában, hanem Alexander Van der Bellent, a Zöldek által támogatott jelöltet. Szerinte az állam legmagasabb pozíciójába olyan ember való, aki rendelkezik a feladat ellátásához szükséges élettapasztalattal, és az ország ügyeiben körültekintéssel járna el.