A hétköznap nem kat-nap Jemenben

Vágólapra másolva!
Megtiltották a kat nevű könnyű drog fogyasztását munkanapokon a jemeni hatóságok az ország átmeneti fővárosában, Ádenben - közölte vasárnap az al-Arabíja televízió.
Vágólapra másolva!

Az ádeni belügyminisztérium rendeletben tiltotta meg a kat levelek beszállítását, kereskedelmét és fogyasztását a hét minden napján, kivéve a csütörtöki és a pénteki esti órákat.

Az utóbbi két nap számít pihenőnapnak Jemenben.

A rendelet indoklása szerint a tilalommal azt akarják elérni, hogy az emberek, különösen a tömegközlekedési dolgozók és a biztonsági erők tagjai ne kábítószerezzenek, és így munkaképesek maradjanak.

Áden egyébként az ország ideiglenes fővárosa, miután az eredeti főváros, Szanaa a polgárháborúban a lázadók kezére került.

A kat levelek fogyasztása (rágása) hagyományos szokásnak számít a 25 milliós lakosú Jemen harmadánál, különösen az ország déli részében. Erre a kábítószerre nincs vallási tilalom, és azt szinte minden helyen és lehetséges alkalommal, így találkozókon, ünnepélyes és baráti összejöveteleken is fogyasztják a muzulmán országban. A jemeni mezőgazdaság legtöbbet termesztett növénye a kat, termelésében több mint 700 ezren - többségükben nők - vesznek részt.

Naponta 10 millió dollárra (2,8 milliárd forintra) teszik a kat kereskedelem mértékét az országban, míg a kormányzat becslései szerint a jemeniek évente több mint kétmilliárd dollárt (280 milliárd forintot) költenek a kat levelek beszerzésére.

Jemenben 25 évvel ezelőtt már próbálkoztak a kat kereskedelem és fogyasztás tilalmával, azonban

ez az intézkedés csak rövid ideig maradhatott fenn.

A Jemenben és Etiópiában őshonos kat (abesszin tea) leveleiben lévő vegyület az amfetaminhoz hasonló hatást vált ki a fogyasztóban. A kat a Közel-Keleten és Ázsiában is népszerű, a növény leveleit rágják, illetve elszívják.