Megint gyerekekkel gyilkoltatott az Iszlám Állam

Iszlám Állam, kivégzés, gyerekek, gyerekkatonák
Vágólapra másolva!
Sokkoló videofelvételt tett közzé az Iszlám Állam: kisgyerekekkel végeztettek ki két embert valahol Aleppó környékén. Előtte Putyin arcképén gyakorolták a célbalövést.
Vágólapra másolva!

Szigorúságot magukra erőltetve, de cérnavékony hangon kiáltanak a gyilkosság előtt azok a gyerekek, akiket emberölésre kényszerített az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.

Az egyik fiú alig tizenéves, a másik még talán tíz sincs

- legalábbis ez látszik azon a videón, amit nemrég kezdett el terjeszteni az interneten a terrorszervezet. (A propagandavideó megtalálható több internetes oldalon is, de ebben a cikkben nem osztjuk meg a linkjét.)

Lőgyakorlat is van

A kicsivel több mint 14 perces felvételen részben francia nyelven beszélnek. A gyilkosságok előtt lőgyakorlaton is részt vesznek a gyerekek, akik többek között Vlagyimir Putyin orosz, Bassár el-Aszad szíriai és Francois Hollande francia elnök arcképeire lőnek gépfegyverrel.

A videó címe ez: Apám nyomdokain (franciául: Sur les traces de mon pere). A fiúk állítólag testvérek és apjukkal együtt érkeztek Szíriába, aki később életét vesztette a harcokban.

Egy kocka az Iszlám Állam legújabb videójából Forrás: Origo

A filmen a gyerekek hétköznapi életét bemutató jelenetek is vannak. Piacon vásárolnak, iskolában vannak. A film célja az, hogy bemutassa, hogyan válhat egy kisgyermekből is dzsihádista.

A fegyvertelenül, megkötözve kivégzett férfiak

a videó szerint a Bassaár el-Aszadot támogató alavita kisebbség Nuszajri Hadseregének kémei.

Az Iszlám Állam nem először kényszerít túszok kivégzésére gyerekeket. 2014 nyarán egy szíriai kormánykatonát fejezett le egy gyermek, a felnőtt terroristák utasítására. Ez volt az első dokumentált eset, hogy az Iszlám Állam soraiba toborzott gyerek lefejezett valakit – mondta akkor az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű civil szervezet vezetője.

Nem sokkal a gyilkosság után kiderült, hogy a kivégzéseket végrehajtó gyerekkatonák egy része maga is fogoly. Az Iszlám Állam kiképzőtáborából ugyanis meg tudott szökni egy jazidi hitű fiú, aki elmesélte, hogyan készítették fel őt és gyerek társait a kivégzésekre.

Harcosokat neveltek

A terroristák 2014-ben rohanták le az észak-iraki településeket, ahol egy vallási kisebbség tagjai, a jazidik éltek. Az idősebb férfiakat lemészárolták, a nőket és a lányokat pedig szexrabszolgaságba kényszerítették.

A fiúkat kiképzőtáborokba vitték, hogy

iszlamista harcosokat neveljenek belőlük.

A fiúknak, akik között voltak nyolcévesek is, először át kellett térniük az iszlámra. A kivégzéseket csak ezután kezdték el gyakorolni. A szökött fiú borzasztó részleteket mesélt a kiképzésről.

Bábukon gyakoroltak

„Babákat hoztak, megmutatták, hogyan tartsuk a kardot, és vágjuk le vele a fejüket. Elsőre nem sikerült levágnom a baba fejét, és másodszorra meg harmadszorra sem. De megtanítottak a helyes kardfogásra, a jó technikára. Azt mondták, képzeljem azt, hogy ez egy hitetlen feje.”

Az Iszlám Állam harcosai egy korábbi felvételen Forrás: AFP

A gyerekeket sokszor a szüleik, testvéreik ellen uszítják. Aki nem hajlandó engedelmeskedni a terroristák parancsainak, azt megfenyegetik. A kiképzésből megszökött fiú azt mesélte, hogy egyszer az öccsével kellett verekednie. Akkorát ütött a fiú arcába, hogy kiütötte egy fogát.

„A kiképző azt mondta, hogy ha nem teszem meg, akkor agyonlő. Azt mondták, hogy

ettől keményebbek leszünk.

Állandóan vertek minket” – mesélte a gyerek.

Kivégzést végrehajtó fiúkról tavaly februárban is előkerült egy felvétel. Akkor egy labirintusban berendezett "játszótéren" találtak rá a gyerekek a megkötözött foglyokra, akiket aztán meg kellett gyilkolniuk.