Seehofer: Merkel politikája erősíti a szélsőjobbot

SEEHOFER, Horst, Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök
Erding, 2015. október 10. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke beszédet mond a CSU menekültügyről tartott konferenciáján Erdingben 2015. október 10-én. Seehofer előző nap alkotmánybírósági eljárással fenyegette meg a Merkel-kormányt, ha a berlini vezetés nem korlátozza a menedékkérők áradatát. (MTI/EPA/Marc Müller)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár kormányának "elhibázott bevándorláspolitikája" miatt erősödött meg az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali populista párt - mondta egy vasárnapi lapinterjúban Horst Seehofer bajor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Míg az Alternative für Deutschland (Alternatíva Németországnak, AfD) országos választói támogatottsága 2015 közepén 5 százalék alatt volt, most Bajorország kivételével minden tartományban 10 százalék felett van - mondta a német Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban.

Mellébeszélésről beszélt

Adatai szerint a jobboldali populista párt az ország keleti részén, a volt NDK területén elérte a 20 százalék körüli szintet. Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártjának elnöke szerint ez azért alakult így, mert

a német kancellár bevándorláspolitikája elhibázott.

Szerinte a menekültek száma akkor ugrott meg Németországban, amikor Angela Merkel kijelentette, hogy a határokat nem lehet lezárni az emberek előtt, és Németország befogadja az embereket. Ennek alátámasztására Seehofer egy grafikont is mutatott a lap munkatársának. Az újságíró felvetette, hogy "sokan vitatják" az összefüggést Merkel szavai és a migránsok számának megugrása között, a CSU elnöke azt mondta: Berlinben is egyre többen gondolják úgy, hogy "abba kell hagyni a mellébeszélést".

Horst Seehofer: semmi bajunk a menekültekkel, de túl sokan vannak Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

A politikus arról is beszélt, hogy a németeknek és a CSU-nak nincsen semmi bajuk a bevándorlással. Szerinte viszont "mértékletesnek kell lenni, mert az ország nem tud évente egymillió embert befogadni". Ekkora tömeg túlfeszíti a társadalom integrációs képességét, és túlterheli a lakosságot, amelyben az utóbbi hónapokban elterjedt az a szorongató érzés, hogy a politika nem ura a helyzetnek - mondta Horst Seehoer.

Politikai haza

A balkáni útvonal lezárását a CSU érdemének tartja a pártelnök. A bajor kormány szerinte érvényesítette akaratát, és így a szövetségi kormány bevándorlási politikája "radikálisan megváltozott": napi 10 ezer helyett 100 menekült érkezik az országba, és ha ez így marad, számuk éves szinten nem is éri el

a Bajorország által kívánatosnak tartott 200 ezres felső határt.

A menekültpolitika mellett a közbiztonság gyengülése és a kisemberek félelmei miatt erősödött Seehofer szerint az AfD. Úgy gondolja, hogy sokan azt érzik, nincs "politikai hazájuk", ezért az AfD-hez sodródnak. Ha a szélsőjobboldali pártot vissza akarja szorítani a mérsékelt CDU/CSU szövetség, akkor "komolyan kell venni az emberek aggodalmait" - mondta.

Az utóbbi hónapok a CDU és a CSU együttműködésében ugyan "nem voltak a legkönnyebbek", de ígéretesek a 2017-es országos parlamenti választás előtt zajló tárgyalások - mondta Seehofer. Szerinte "nagyon valószínűtlen", hogy a két párt nem együtt, hanem külön-külön kampányol majd.