Donald Trump: Adják fel egymást a muszlimok

2016.05.16. 16:07

Elnökké választása esetén nem számít jó viszonyra David Cameron brit miniszterelnökkel Donald Trump, az amerikai republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa. Trump az ITV brit kereskedelmi televíziónak azt is elmondta: bátorítja a muszlimokat, hogy működjenek együtt a rendőrséggel és jelentsék fel társaikat. 

Nem a muszlimokat, hanem a terrort ellenzem – jelentette ki Donald Trump a brit ITV-nek adott interjúban. Az amerikai republikánusok leendő elnökjelöltje az interjúban reagált David Cameron brit miniszterelnök szavaira is.

Donald Trump nem akar muszlimokat AmerikábanForrás: AFP//Gabrielle Lurie

Cameron a londoni alsóház képviselői előtt annak idején megosztónak, ostobának és tévesnek" nevezte Trump azon nem sokkal korábbi kijelentését, hogy London egyes városnegyedeibe a rendőrök sem mernek bemenni, mert félnek a helyi radikális muszlim közösségektől. 

Nem lesz jó a viszony

Az ügyben megszólalt Boris Johnson, London leköszönt előző polgármestere is, kijelentve: ő csak azért nem megy be New York egyes városnegyedeibe, mert valós a kockázata annak, hogy ott összefut Donald Trumppal.

David Cameronnal nem lesznek jóbanForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Trump az ITV-nek adott hétfői interjúban a brit miniszterelnök decemberi nyilatkozatára vonatkozó kérdésre azt mondta: nem érdekli Cameron véleménye, és nem is számít, hogy a brit kormányfő mit gondol róla. "Legfeljebb nem leszünk nagyon jó viszonyban egymással" - tette hozzá. Trumpkijelentette: jó kapcsolatokra törekszik Cameronnal, de nem úgy tűnik, hogy az általa felvetett problémát a brit miniszterelnök egyáltalán megpróbálná kezelni.

Az amerikai elnökjelöltségre törekvő milliárdos kijelentette azt is, hogy ő nem ostoba és nem is tartja magát megosztó személyiségnek, sőt - "ellentétben a jelenlegi amerikai elnökkel" - ő az, aki egységet teremt.

Nem a svédek a probléma

Az interjúban az elnökjelölt arról is beszélt, hogy a világban hatalmas probléma a radkális iszlám terrorizmus.

A világ szinte szétrobban, és nem a svédek okozzák a kárt” – jelentette ki a milliárdos.

Trump szerint a problémát meg lehetne oldani, ha a muszlimok együttműködnének a rendőrséggel, és feladnák egymást.

Sadiq Khan, London új polgármestere Hillary Clintont támogatjaForrás: AFP/Niklas Halle'n

Khan sem kér belőle

Trump konfliktusba keveredett Sadiq Khannal, London nemrég megválasztott új - egyben első muszlim – polgármesterével is, miután a decemberi párizsi merényletek után kilátásba helyezte, hogy elnökké választása esetén átmenetileg megtiltaná a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba. Khan megválasztása után azonban az amerikai politikus kijelentette, hogy mindig lesznek kivételek.

Sadiq Khan a BBC televíziónak erre reagálva nem sokkal később azt mondta: nem kér Trump kivételezéséből, mivel nemcsak róla van szó, hanem a barátairól, a családjáról és világszerte mindenkiről, akinek a háttere az övéhez hasonló. Hozzátette: az iszlámról Donald Trump által vallott nézetek "a tudatlanságból fakadnak", és pontosan azoknak a szélsőségeseknek a kezére játszanak, akik szerint nem lehet valaki egyszerre nyugati és muszlim. Khan kijelentette azt is, hogy ő Hillary Clintont, a demokraták elnökjelölt-aspiránsát támogatja, és reméli, hogy Clinton tönkreveri Trumpot az elnökválasztáson, ha ők lesznek a demokraták és a republikánusok hivatalos jelöltjei.

A hétfői ITV-interjúban Donald Trump azt mondta, hogy Sadiq Khan nagyon otromba kijelentései sem érdeklik. "Mondják meg neki, hogy emlékezni fogok e nyilatkozataira" - tette hozzá.