1162 akcióban több mint 13 tonna kokaint és 80 tonna füvet foglaltak le a bolíviai hatóságok idén.

Az év eleje óta 13,3 tonna kokaint és 80 tonna marihuánát foglalt le a bolíviai rendőrség - közölte a kábítószer-ellenes küzdelemért felelős különleges erők (FELCN) igazgatója.

Santiago Delgadillo azt mondta, hogy a kábítószereket januártól májusig bezárólag 1162 műveletben foglalták le. Az akciók nyomán több mint 1250 embert, többségében bolíviaiakat vettek őrizetbe.Az elfogottak között vannak még perui, argentin, kolumbiai, brazil, paraguayi, chilei, ecuadori, uruguayi, valamint francia, spanyol, angol, német és olasz állampolgárok is.

Az egyik fő termesztő

A hatóságok a folyamatos járőrözéssel elejét vették annak, hogy nemzeti parkokban és erdei rezervátumokban újabb kábítószergyárak létesüljenek. Delgadillo szerint a drogellenes műveletek keretében 1662 ilyen jellegű üzemet semmisítettek meg a FELCN emberei.

Év eleje óta 13,3 tonna kokaint foglaltak le a bolíviai hatóságokForrás: AFP

Bolívia - Kolumbia és Peru mellett - a világ fő kokacserje-termesztője, és élen jár a növény illegális származékának, a kokainnak az előállítása terén.

Bolíviában a növény hagyományos használatát elismeri az alkotmány, a termés egy része viszont a kábítószer-kereskedőkhöz kerül kokain előállítása céljából.