Erdogan pert nyert egy német komikussal szemben

trial Horizontal
(FILES) This combo made with file pictures shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) in Lima on February 2, 2016 and German TV comedian Jan Böhmermann on February 22, 2012 in Berlin. German Chancellor Angela Merkel on April 15, 2016 authorised a Turkish demand for criminal proceedings against Boehmermann over a crude satirical poem about President Recep Tayyip Erdogan in a bitter row over free speech. / AFP PHOTO / dpa AND AFP PHOTO / Britta PEDERSEN AND SEBASTIAN CASTAŃEDA / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A hamburgi bíróság szerint nem adhatja elő egy német humorista Erdogant gúnyoló versének azon részleteit, amelyek sértik a török államfő emberi méltóságát. Ha Jan Böhmermann megszegi ezt a rendelkezést, akkor akár 250 ezer eurós pénzbüntetésre, vagy hat hónapos börtönbüntetésre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Nem adhatja elő többé nyilvánosan Jan Böhmermann német humorista, televíziós műsorvezető a Recep Tayyip Erdogant becsmérlő gúnyverse azon részleteit, amelyek sértik a török államfő méltóságát - döntött kedden a hamburgi tartományi bíróság.

Az egész verset betitiltatták volna

Recep Tayyip Erdogan a vers egészére kért úgynevezett tiltó végzést, de ezt a bíróság a művészet és a vélemény szabadsága, illetve az emberi méltóság védelmének elvét mérlegelve elutasította.

A testület álláspontja szerint ugyanis

a török államfőnek el kell viselnie a törökországi belpolitikai fejleményekre és a szólásszabadsággal kapcsolatos politikájára vonatkozó kritikát,

akkor is, ha szatírába csomagolt éles bírálatról van szó.

A sértést nem kell elviselnie

Azonban a gúnyvers nagyobbik része nem a törökországi állapotok vagy az államfő politikájának bírálata, hanem Recep Tayyip Erdogan emberi méltóságát sértő gyalázkodás. Ezt pedig nem kell elviselnie, mert a művészet és a vélemény szabadsága határokba ütközik, amikor puszta sértegetésről van szó - érvelt a bíróság, amelynek döntése szerint Jan Böhmermann

250 ezer euró pénzbüntetésre vagy hat hónap szabadságvesztésre ítélhető,

ha megszegi a tiltást.

A mainzi ügyészség is vizsgálódik

Jan Böhmermann versének ügyét a hamburgi tartományi bíróság eljárásától függetlenül a mainzi ügyészség is vizsgálja. Azt az eljárást a szövetségi kormány kezdeményezte a török kormány kérésére.

Az ankarai vezetés a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérte az eljárás megindítását. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály

külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik.

Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe.

A politikai szatíra határai

Jan Böhmermann a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának március végi adásában olvasta fel a török államfőt válogatott durvaságokkal sértegető versét.

Alkotásáról elmondta, az a szándéka, hogy

A verset válasznak szánta arra, hogy a török kormány kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogant gúnyoló dalát.