Oroszországon keresztül utaztatott menekülteket egy lengyel férfi

Vágólapra másolva!
Szíriai menekültek illegális szállítását, Európába juttatatást szervező lengyel állampolgárt vett őrizetbe Varsóban a lengyel központi nyomozó hivatal. 
Vágólapra másolva!

Európai körözés alatt állt az a 46 éves lengyel férfi, akit embercsempész-hálózat üzemeltetésében való részvételért vettek őrizetbe Lengyelországban. A hatóságok gyanúja szerint a férfi szíriai menekültek illegális szállítását, Európába juttatatását szervezte Varsóból.

A jelenleg zárt balkánihoz képest egy korábban kevésbé ismert, nehezebb útvonalon jöttek az emberek, akiknek a rendőrök szerint a férfi segített,

Oroszországon, Szlovákián és Csehországon keresztül juttatta el a kelet felől érkezőket Ausztriába.

A migránsoktól állítólag fejenként 700 eurót, azaz 210 ezer forintnak megfelelő összeget kapott.

A férfit az osztrák hatóságok kérésére vették őrizetbe a lengyel rendőrök az ország fővárosában, Varsóban.

Oroszországot viszonylag ritkán választják a menekültek, bár a tavalyi válság ott is éreztette a hatását. Októberben hetekig élt egy kurd család a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, mert hiába volt útlevelük, a hatóságok nem engedték be őket az ország területére. A határrendészek arra hivatkoztak, hogy a családfő útlevele hamis, a vizsgálatot pedig húzták-halasztották.

A legészakibb menekültútvonal is Oroszországon keresztül haladt. Augusztusban havonta körülbelül 20 szíriai menekült érkezett Norvégia legészakibb csücskébe Oroszországon keresztül. Úti céljuk Kirkenes városa volt. Itt a napi átlaghőmérséklet épp csak fagypont felett van. Az első menekültek február végén érkeztek a városba – mondta augusztus végén Thomas Pettersen, a város egyetlen rendőrőrsének főfelügyelője.

Az útvonal a hideg ellenére viszonylag biztonságosnak számított.

A menekültek egy része taxival érkezett a nyári hónapokban, de voltak olyanok is, akik bicikliztek. Tavaly decemberben Norvégia megkezdte az Oroszország felől érkező menekültek módszeres ellenőrzését. A hatóságok azóta mindenkit visszaküldenek, akinek nincs norvég beutazási engedélye.