Percenként 40 métert terjed a kanadai tűzvész

Fires and evacuation from forest fires in Fort McMurray TOPSHOTS Horizontal FIRES AND FIRE-FIGHTING POLICE OFFICER NATURAL DISASTERS SMOKE POLICE VEHICLE FOREST FIRE
Az albertai rendőrség által közreadott képen erdőtűz füstje Fort McMurray fölött, amikor erdőtüzek pusztítanak a nyugat-kanadai Alberta tartományban
Vágólapra másolva!
Tucatnyi olajtermelő létesítmény mintegy négyezer munkásának evakuálását rendelték el Alberta államban, Kanadában helyi idő szerint hétfőn a közeledő tűzvész miatt.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint óvintézkedésről van szó. Tájékoztattak arról is, hogy a tűzvész percenként 30-40 métert terjed. Riasztást adtak ki amiatt is, hogy a lángok által fenyegetett Fort McMurray-ben és környékén már vészesen rossz minőségű a levegő.

Mint mondták: az általában 1-től 10-ig terjedő skálán megadott légszennyezettségi érték hétfőn elérte a 38-at.

A város lakossága, mintegy 90 ezer ember már két hete kénytelen volt elhagyni otthonát a tűzvész miatt, amely 2400 épületet pusztított el a településen.

Az albertai rendőrség által közreadott képen erdőtűz füstje Fort McMurray fölött Forrás: AFP/Rcmp Alberta

A lángok a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg mintegy 285 ezer hektáros területen pusztítanak.
Az olajtermelő létesítmények leállítása naponta mintegy egymillió hordóval vetette vissza a kitermelést. Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófa a központi költségvetést is meg fogja terhelni, de arra egyelőre nem tért ki, hogy mennyivel. Azt ígérte ugyanakkor: Kanada kiáll Fort McMurray mellett, és közös erővel építik majd újra a várost.