Valódi tűzszünetet akarnak az örmények és az azeriek

Horizontal Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a joint press conference with Chinese Foreign Minister Wang Yi at the Ministry of Foreign Affairs in Beijing on April 29, 2016. / AFP PHOTO / GREG BAKER
Szergej Lavrov
Vágólapra másolva!
Az azeri és az örmény államfő egyetért abban, hogy teljes tűzszünetre van szükség Hegyi-Karabahban és környékén - közölte hétfő éjjel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az eddigi tűzszüneti megállapodásnak sikerült megakadályoznia, hogy a két ország ismét nyílt háborút indítson egymás ellen, de a helyiek éjszakánként így is szórványos harcokról és halálos áldozatokról számolnak be.
Vágólapra másolva!

Szerzs Szargszján örmény és Ilham Aliyev azeri elnök hétfőn Bécsben először találkozott a hegyi-karabahi harcok kiújulása óta. Abban állapodtak meg, hogy júniusban döntenek a következő államfői találkozó időpontjáról, valamint, hogy felkérik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy dolgozzon ki tervet a jelenleg hatályban lévő tűzszünet megsértéseinek kivizsgálására.

A tűzszüneti megállapodásnak sikerült megakadályoznia, hogy a két ország ismét nyílt háborút indítson egymás ellen, de

a helyiek éjszakánként így is szórványos harcokról és halálos áldozatokról számolnak be.

Lavrov a hírügynökségnek azt mondta: úgy látja, hogy mindkét fél érzi a kompromisszum szükségességét, Oroszország pedig megteszi, ami tőle telik.

Szargszján hivatala közlemény útján erősítette meg, hogy a két elnök megállapodott a tűzszünet ellenőrzésének javításáról, valamint arról, hogy lépéseket kell tenni, hogy újraindulhassanak a tárgyalások a tartós megoldásról.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Forrás: AFP/Greg Baker

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején - Örményország támogatásával vívott - véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó háborúban 30 ezer ember vesztette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még maga Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.