Donald Trump beszélne Kim Dzsong Unnal

Horizontal US Republican presidential candidate Donald Trump addresses the California Republican Party 2016 Convention in Burlingame, California,  April 29, 2016. 
Hundreds of protesters jostled with police in riot gear outside a California hotel where Re
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Elnökké választása esetén újratárgyalná a tavaly decemberben Párizsban között klímamegállapodást, valamint Kim Dzsong Unnal is hajlandó lenne tárgyalni, hogy véget lehessen vetni az észak-koreai atomprogramnak - mondta kedden a Reuters brit hírügynökségnek adott exkluzív interjúban Donald Trump, aki immár az egyedüli jelölt a Republikánus Párt elnökjelöltségére.
Vágólapra másolva!

"Beszélnék vele. Nem lenne gond, hogy szóba álljak vele" - mondta Trump az észak-koreai diktátorról, hozzátéve, hogy ugyanakkor nyomást gyakorolna Kínára.

A politikus szerint Washingtonnak "iszonyatos hatalma" van Kína fölött,

és ezt a legtöbben nem is tudják, Peking pedig egyetlen találkozón vagy egyetlen telefonhívással megoldhatná az észak-koreai problémát.

Donald Trump nem hivatalosan ugyan, de már a republikánusok elnökjelöltjének számít Forrás: AFP//Gabrielle Lurie

Jake Sullivan, a demokrata elnökjelöltségre pályázó Hillary Clinton külpolitikai tanácsadója szerint

Trump bizarr érdeklődést mutat olyan külföldi "erős emberek" iránt, mint Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Csak hogy világos legyen: Donald Trump sértegeti legszorosabb szövetségesünk vezetőjét, majd sarkon fordul és szívesen találkozna Kim Dzsong Unnal?" - tette fel a kérdést Sullivan, aki szerint Trump külpolitikai elképzelései csakis az ő számára értelmesek, "nekünk többieknek értelmetlenek".

Újratárgyalná a klímaegyezményeket is

A pénzügyi szektorral kapcsolatban Donald Trump megjegyzi, hogy a Dodd-Frank-törvénynek nevezett szabályozás nagy részét kidobná, mert szerinte árt a hitelezésnek és a pénzügyi tevékenységeknek, túl nagy szerepet biztosít a szabályozó hatóságoknak.

Emellett Trump arra is figyelmeztet, hogy szerinte hatalmas lufi fújódik éppen a technológiai szektorban, és hasonló a helyzet, mint a 2008-as nagy pénzügyi válság kirobbanása előtt.

"A techrészvények egy része mögött olyan cégek állnak, amelyek vállalatként és koncepcióként is nagyon gyengék.

És ugyanott vagyunk megint" - magyarázta a hírügynökségnek Trump, hogy újra beüthet egy olyan válság, amilyen 2008-ban kirobbant.

A klímaegyezménnyel kapcsolatban Trump fő kifogása az, hogy más országok nem tartják be, Kína például "okádja" a füstöt a légkörbe.

"Először is: ezek a megállapodások nem méltányosak" - húzza alá Trump, kiemelve, hogy olyan dolgokra, amelyeket Washingtonnak azonnal meg kellene tennie, Kínának harminc évet biztosít az egyezmény.

- hangsúlyozza az interjúban Donald Trump, világossá téve, hogy "az a minimum", hogy újratárgyalja őket.