Európa kapujában is embereket fejezett le az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Korbácsolás, keresztre feszítés vagy lefejezés vár a líbiai Szirt lakosaira, ha nem az Iszlám Állam dzsihádista szervezet előírásai szerint élnek – írja friss jelentésében a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet.
Vágólapra másolva!

Fekete maszkot viselő emberek az éjszaka közepén törnek rá a líbiai Szirt város lakóira: azokat az embereket rángatják el, akik szerintük nem tartják be szó szerint az iszlám vallás előírásait. Legalább 49 embert ki is végeztek a közelmúltban – mondták szemtanúk a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezetnek.

A terrorról 45 szemtanú beszélt.

Kémkedésért, istenkáromlásért vagy boszorkányságért lefejezés, golyó vagy keresztre feszítés jár – mondták. Dohányzásért vagy zenehallgatásért korbácsütéseket kap az "elkövető". A "szabálytalankodókra" az utcákon járőröző erkölcsrendészet is vadászik. Azokat a nőket is kínzás fenyegeti, akik nem viselnek egész testet eltakaró ruházatot, amiből csak a szemük látszik ki.

A dzsihádisták a földdel tették egyenlővé ellenségeik otthonait Szirtben,

és bezáratták a nyugati ruhákat, illetve fehérneműket árusító boltokat – írta a HRW. Szirt egyébként alig több mint 500 kilométerre van légvonalban Máltától. A Földközi-tenger partján lévő város Moammer Kadhafi egykori diktátor születési helye, ez a település számított az arab tavasz idején meggyilkolt elnök központjának.

Amerikai katonai szakértők áprilisban hatezerre becsülték a dzsihádista szervezet harcosainak számát Líbiában, míg a helyi hírszerzés szerint nem lehetnek többen kétezernél, és hetven százalékuk külföldről érkezett. Más líbiai biztonsági források háromezerre teszik a dzsihádisták számát az észak-afrikai országban.