Megvan a brüsszeli kalapos merénylő búcsúlevele

Mohamed Abrini, Brüsszel, terror, terrorizmus, Zaventem
Vágólapra másolva!
Megtalálták a belga nyomozók a brüsszeli reptéren elkövetett támadás harmadik elkövetőjének búcsúlevelét. A kalapos férfiként ismertté vált Mohamed Abrini mártírként akart meghalni, és a párizsi támadások elkövetőit méltatta.
Vágólapra másolva!

A belga nyomozók megtalálták egy kidobott számítógépen azt a búcsúlevelet, amelyet Mohamed Abrini, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett márciusi robbantásokat végrehajtó terrorkommandó harmadik tagja hagyott hátra.

Mohamed Abrini a kalapos férfiként vált ismertté Forrás: Origo

A sajtóban a "kalapos férfiként" ismertté vált Abrini a robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein.

A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott, és

mégsem robbantotta fel magát,

inkább elmenekült a helyszínről.

A bátyja felrobbantotta magát Szíriában

A belga nyomozók egy kukában találták meg a búcsúüzenetet tartalmazó számítógépet a brüsszeli Schaerbeek negyedben. A február 2-án létrehozott dokumentumra a lomtárban bukkantak rá.

Az áprilisban őrizetbe vett Mohamed Abrini a levélben a novemberi párizsi merényletek elkövetőit méltatta, hősöknek nevezte őket, majd kijelentette, hogy

és ezért az anyja bocsánatát kérte - írta a Le Soir című belga napilap.

Abrini az üzenetben arról is beszámolt, hogy azután vette fel a kapcsolatot az Iszlám Állammal, hogy a bátyja 2014-ben öngyilkos robbantást hajtott végre Szíriában.

Van kapcsolat a támadások között

Elfogása után a férfi, akinek a belga hatóságok gyanúja szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt, azt mondta a rendőröknek, hogy

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember halt meg.

A hatóságok szerint

bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Mindkét támadást az Iszlám Állam vállalta magára.