Szaúd-Arábiát perelhetnék a szeptember 11-i terrortámadások miatt

szeptember 11., 9/11, 911, terrortámadás, terrorizmus, new york, world trade center, wtc, tűzoltó, tűzoltók, rák, rákos megbetegedés, romok, rom
A firefighter walks through rubble of the twin towers of the World Trade Center as a US flag hangs from a traffic light post 11 September, 2001, in New York. Two planes controlled by hijackers crashed into the buildings, destroying both. AFP PHOTO Doug KANTER
Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus megszavazta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 2001. szeptember 11-i merényletek áldozatainak hozzátartozói kártérítési pert indíthatnak amerikai bíróságokon Szaúd-Arábia ellen, ha ügyvédeik bizonyítani tudják, hogy ennek az arab államnak bármilyen köze volt a terrorcselekményhez.
Vágólapra másolva!

A régóta vitatott törvényjavaslatot még a képviselőházban is el kell fogadni, de Barack Obama elnök jelezte: ha a testület jóváhagyását adja is, ő nem fogja aláírni a törvényt.

A Törvény a terrorizmus támogatói elleni igazságszolgáltatásról címet viselő javaslatot a New York-i demokrata párti szenátor, Chuck Schumer és texasi kollégája, a republikánus John Cornyn közösen nyújtotta be.

Forrás: AFP/Doug Kanter

A szenátusi döntés után tartott sajtótájékoztatón Schumer úgy fogalmazott: "a szenátus hangosan és egyhangúlag kimondta, hogy a terrortámadások áldozatainak családjai felelősségre vonhatják a felelősöket, még akkor is, ha országról, nemzetről van szó". A New York-i politikus úgy vélte, hogy a törvénynek elrettentő hatása lehet, és figyelmeztetést jelent bármely más országnak, amely segédkezet nyújt amerikaiak elleni terrortámadásokhoz.

Schumer és Cornyn egyúttal reményét fejezte ki, hogy a törvényjavaslatot a képviselőház is megszavazza. Cornyn szenátor még azt is hozzátette, hogy

döntésük nem a szaúdi kormány ellen irányul, szerinte nem befolyásolja majd az amerikai–szaúdi viszonyt.

A törvényjavaslat értelmében az áldozatok családtagjai amerikai bíróságon nyújthatnak be keresetet, de bizonyítaniuk kell a szaúdi kormány felelősségét. A törvényjavaslatot támogató politikusok úgy vélik: a másfél évtizeddel ezelőtti terrortámadások elkövetői közül a szaúdi állampolgároknak támogatást nyújtott a szaúdi kormány is.

A sivatagi királyság mindig is cáfolta, hogy köze lett volna a Világkereskedelmi Központ épületei és a Pentagon ellen elkövetett terrorakciókhoz, és amikor egyes kongresszusi politikusok felvetették esetleges felelősségét, Rijád azzal fenyegetett, hogy kötvényei eladásával 750 milliárd dollárnyi összeget von ki az amerikai gazdaságból.

A döntés után a Fehér Ház szóvivője az elnök aggodalmait hangoztatta. Azt mondta: nehéz elképzelni, hogy az elnök aláírja a törvényt. Barack Obama korábban már közölte: ha a kongresszus mindkét háza elfogadja a vitatott törvényt, ő él majd elnöki hatalmával, és megvétózza.

Meghalt a szeptember 11-i terrortámadás ikonikus fényképének szereplőjehttp://www.life.hu/news/20150826-meghalt-marcy-borders-szeptember-11-i-tulelo-akit-dust-ladynek-neveztek-az-ikonikus-fenykepe-utan.htmlNyilvános lett a CIA-akta: tudomásuk volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tervérőlhttp://www.life.hu/news/20150613-nyilvanos-lett-a-cia-akta-tudomasuk-volt-a-2001-szeptember-11-i-terrortamadasok-teverol.html