• Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó utasszállítója, fedélzetén 55 utassal és 10 fős személyzettel.
 • A gép 11 300 méteren repült, és mielőtt eltűnt, hirtelen kanyarodni kezdett.
 • Az időjárási körülmények nem voltak rosszak, és a pilóta is gyakorlott volt, vészjelzést nem adtak le a gépről.
 • Napközben két roncsdarabra bukkantak Krétától délre, ezek vélhetően az eltűnt gép darabjai.
 • Az orosz biztonsági szolgálat, az amerikai kormány és az egyiptomi légiközlekedési miniszter szerint is merénylet történhetett.

Az amerikai kormány szerint bomba robbanhatott az EgyptAir MS804-es Párizsból Kairóba tartó járatán, amely csütörtök hajnalban tűnt el a Földközi-tenger felett - írja a CNN kormányzati hivatalnokokra hivatkozva. 

Az EgypAir járata Párizsban szállt fel, de nem érkezett meg KairóbaForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Korában az orosz biztonsági szolgálat vezetője is azt mondta, hogy  nagy valószínűséggel merénylet következtében zuhant le a gép.  Alekszandr Bortnyikov felszólított minden érintett felet, hogy tegyen meg mindent a tettesek azonosítására - jelentette az Interfax.

"Valami történt a géppel"

Napközben Serif Fati egyiptomi polgári légiközlekedési miniszter egy sajtótájékoztatót tartott az ügyről, igaz, sok újdonságot nem mondott.

Fati ugyanis nem akart találgatásokba bocsátkozni, csupán annyit mondott: biztosan nem tudnak többet annál, mint hogy valami történt az EgyptAir járatával,  ami lehet technikai hiba és terrorista merénylet is. A miniszter nem használta a „lezuhant" kifejezést sem, mert bár ennek nagy a valószínűsége, biztosan ezt sem tudhatjuk.

Ugyanakkor Fati szerint is valószínűbb a merénylet, mint a technikai probléma.

Két roncsdarabot találtak

Délután a roncs után kutató egyik görög fregatt észrevett két nagy, úszó műanyagdarabot Kárpáthosz sziget közelében, 80 kilométerre attól a helytől, ahol a gép eltűnt a radarról.

Két roncsdarabot találtakForrás: Twitter / Airplane Pictures

Iháb Badavi, Egyiptom franciaországi nagykövete azt mondta: a görög hatóságok tájékoztatták athéni kollégáját arról, hogy az EgyptAir repülőgépek színeinek megfelelő fehér és kék színű roncsdarabokat találtak. A nagykövet hozzátette, nem tudja megerősíteni, hogy a roncsok a lezuhant utasszállítóé lennének, azonban véleménye szerint indokolt ezt feltételezni.A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó görög védelmi források azonban azt mondták, hogy a talált tárgyak nem kék és fehér színűek.

A repülőgép keresésében részt vesznek görög és egyiptomi katonai hajók, harci repülőgépek és felderítő repülők. Athén emellett segítséget kért Washingtontól és Moszkvától is.

A görög hatóságok felszólítottak továbbá vagy fél tucat, a térségben tartózkodó teherszállító hajót is a keresésben való részvételre.

Bizonytalanságban várakoznak

Saríf Fathi egyiptomi légiközlekedési miniszter a hozzátartozóknak felajánlotta, hogy ingyen Kairóba szállítják őket. Ezalatt a kairói repülőtéren szakemberek segítették az ott tartózkodó rokonokat, az EgyptAir pedig tolmácsokat és orvosokat biztosított számukra.

A családtagok arra panaszkodtak, hogy semmilyen információt nem kaptakForrás: AFP/Khaled Desouki

Hírügynökségi jelentések szerint azonban a helyszínt elhagyó rokonok közül többen arra panaszkodtak, hogy semmilyen értesülésük nincs a történtekről,  teljes bizonytalanságban várakoznak.

Lángok az égen

Az MS804-es járat május 18-án éjjel 23 óra 9 perckor indult el Párizsból Kairó felé, azonban

hajnali fél háromkor nyoma veszett. A görög légügyi hatóságok szerint a gép valószínűleg Kárpáthosz szigete közelében, már egyiptomi légtérben zuhanhatott a tengerbe.

A görög hatóságok szerint egy kereskedelmi hajó kapitánya jelentést tett arról, hogy a sziget közelében „lángokat látott az égen”.

Gyakorlott pilóta volt

A görög védelmi miniszter szerint az egyiptomi gép „hirtelen kanyarogni” kezdett, tett egy 90 fokos jobb-, majd egy teljes balkanyart, és hatezer métert zuhant, mielőtt eltűnt volna a radarképernyőről, mintegy 3000 méteres magasságon – számolt be a Reuters.

A BBC idézett egy repülésbiztonsági szakértőt, aki szerint ezek a manőverek arra utalnak, hogy valami történhetett a pilótafülkében. 

Ahmed Abdel, a légitársaság alelnöke a CNN-nek azt mondta, hogy az eltűnt gépről nem érkezett vészjelzés. A pilóta több mint hatezer órát repült már, a fedélzeten veszélyes szállítmány nem volt.

Az utasok többsége egyiptomi 

A gép fedélzetén összesen 66 voltak: 56 utas, 2 pilóta, 5 stewardess és 3 biztonsági ember. Az utasok között volt:

 • 30 egyiptomi
 • 15 francia 
 • 2 iraki
 • 1 brit
 • 1 kuvaiti
 • 1 belga
 • 1 szudáni
 • 1 csádi
 • 1 portugál
 • 1 algériai

Francois Hollande a nap folyamán válságtanácskozást hívott össze, és a francia hatóságok is vizsgálják a katasztrófa körülményeit.