Moszkva fegyverbarátságot ajánlott az USA-nak

Vágólapra másolva!
Oroszország felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy május 25-től közösen hajtsanak végre légi támadásokat Szíriában, köztük olyan fegyveres csoportok és konvojok ellen, amelyek illegálisan lépik át a török-szír határt, közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Oroszország az Egyesült Államoknak mint a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) tagjának ajánlotta fel azt, hogy május 25-től az orosz légierő és az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció közösen tervezzen és hajtson végre légicsapásokat a szíriai fegyvernyugvást nem támogató, az al-Kaida szíriai ágának számító Dzsebhat an-Nuszra (an-Nuszra Front) szélsőséges szervezet ellen - mondta sajtótájékoztatóján Sojgu. Hozzátette,

Moszkva már megindította a tárgyalásokat Washingtonnal a terroristák elleni közös támadásokról.

Szíria vezetése jóváhagyta

A védelmi miniszter szerint ez a lépés hozzájárulna a szíriai konfliktus békés rendezésének folyamatához a közel-keleti ország teljes területén. Megjegyezte, a közös légi támadásokat "természetesen" jóváhagyta Szíria vezetése, az orosz védelmi minisztérium pedig - tette hozzá - további egyeztetéseket kezdett a válságban érintett más szereplőkkel.

Nagyrészt él a fegyverszünet

Sojgu szerint a szíriai tűzszünetet összességében betartják az érintett felek, még ha az an-Nuszra Front meg is próbálja felrúgni. Az orosz védelmi miniszter közölte: a fegyvernyugvást megsértő szórványos összecsapásokat Latakia és Aleppó tartományban, valamint Damaszkusz város külvárosaiban az an-Nuszra és a hozzá kötődő fegyveres csoportok okozzák,

megpróbálják félresiklatni a békés rendezést és újraindítani a harci cselekményeket Szíria területén.

Ha kell, egyedül támadnak

Szergej Sojgu hangsúlyozta, hogy Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy május 25-től egyoldalúan légicsapásokat mérjen a tűzszünethez nem csatlakozó fegyveresekre. Rámutatott arra is, hogy az an-Nuszra és az Iszlám Állam fegyveresei akadálytalanul lépik át a szír-török határt, ami lehetővé teszi nekik az utánpótlást.