Bagdadban kijárási tilalmat rendeltek el

Vágólapra másolva!
Bagdadban tüntetők hatoltak be a zöld zónába, az iraki biztonsági erők könnygázt vetettek be ellenük. Egyes szemtanúk szerint éles, mások szerint gumilövedékeket használtak. A városban kijárási tilalmat rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Tüntetők hatoltak be az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett bagdadi zöld zónába május 20-án, pénteken, szemtanúk beszámolója és egy interneten közzétett videofelvétel szerint az iraki biztonsági erők könnygázzal és éles lövedékekkel próbálták megállítani őket.

Sokan megsebesültek

A világhálón közzétett felvételek szerint a tüntetők betörtek a parlamentbe és a miniszterelnöki hivatalba. Ez volt a második alkalom egy hónapon belül, hogy tüntetők nyomultak be a zöld zónába.

Szemtanúk szerint több tucat ember megsebesült a biztonsági erőkkel való összecsapásban.

Más források szerint a rendfenntartók gumilövedékeket vetettek be a felbőszült tömeg ellen.

Kijárási tilalmat rendeltek el

Az iraki állami televízió közölte, az incidens miatt - határozatlan időre - kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban. Röviddel ezután az iraki hadsereg azt közölte, hogy visszaszerezték a "teljes irányítást a helyzet felett". A hadsereg szerint a beszivárgók, kihasználva azt, hogy az Anbár tartományban lévő, az Iszlám Állam uralta Fallúdzsa városért vívandó harcra készülnek a fegyveres erők, beszivárogtak az állami intézményekbe, hogy zűrzavart keltsenek.

Reformokat akarnak

A tömeget, amelynek nagy része - beszámolók szerint - Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok követőiből áll, az dühíti, hogy

a kormány nem hagyta jóvá a régóta ígért korrupcióellenes reformokat,

amelyeknek értelmében egy teljes egészében szakértői kabinetnek kellene felállnia. A tiltakozók haragját az is tüzelte, hogy májusban mintegy 150-en haltak meg az Iszlám Állam bagdadi terrortámadásaiban, amiért egyesek szerint a kormányt terheli a felelősség, mert nem biztosították az emberek védelmét.

Szakértői kormányt akarnak

A szakértői kormány létrehozása része azoknak a reformlépéseknek, amelyek megtörnék annak a politikai osztálynak a hatalmát, amely elterjedt vélekedések szerint vagyon- és befolyásszerzés céljával kihasználja az amerikai megszállás után bevezetett nemzetiségi és felekezeti kvótarendszert a törvényhozásban. Asz-Szadr hitszónok hívei legutóbb április 30-án, csekély ellenállás mellett hatoltak be a zónába, és ugyancsak betörtek a parlament épületébe, az ott tartózkodó képviselőket pedig bántalmazták.