500 zikalázfertőzött van az USA-ban

Vágólapra másolva!
500 zikalázzal fertőzött ember van az Egyesült Államokban. A Kongresszus 622 millió dollárt szavazott meg a betegség elleni küzdelemre, de Barack Obama elnök szerint háromszor annyi pénzre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a zikavírus ötszáz embert fertőzött meg eddig, Puerto Rico szigetén pedig még további nyolcszázan szenvednek a betegségtől - közölte május 20-án, pénteken a CDC, a betegségmegelőzéssel foglalkozó amerikai központ.

Szintén péntek reggeli adat, hogy az Egyesült Államokban 279 várandós asszony zikafertőzött. Dr. Margaret Honein, a CDC egyik vezető munkatársa szerint valamennyi páciens külföldön betegedett meg.

Obama háromszor annyi pénzt akar

Az amerikai elnök pénteken délelőtt megbeszélést folytatott az Egyesült Államok vezető egészségügyi szakembereivel a kóros kisfejűséget okozó zikavírus elleni védekezés lehetőségeiről, finanszírozásáról. A találkozóra egy nappal azt követően került sor, hogy a szövetségi parlament megszavazott egy 622 millió dolláros csomagtervet, amelyből a zikavírus és az általa okozott betegség elleni küzdelmet finanszírozzák. Obama elnök azonban arra készül, hogy megvétózza a parlamenti döntést, mert a Fehér Ház eredetileg egymilliárd-kilencszázezer dollár megszavazását kérte a képviselőktől.

Obama szerint nem elég a pénz

A Fehér Házban tartott péntek délelőtti tanácskozás után Barack Obama újságíróknak elmondta, hogy mindenképpen azt szeretné, ha a Kongresszus az általa kért összeget fogadná el, mert szerinte csak így is lehet eredményes küzdelmet vívni a betegség ellen. Az összegből kutatásokat, vakcinák előállítását és a már megbetegedettek kezelését kívánják finanszírozni.