Bár 65 ország küzd együtt az Iszlám Állam ellen, nincs egységes stratégiájuk.

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben már 65 ország működik együtt Szíriában és Irakban, de még mindig nincs közös nemzetközi terrorellenes stratégia - állapította meg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Isztambulban a Humanitárius Világcsúcs egyik előrendezvényén, ahol találkozott Stephen O'Briannel, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettesével.

Szíriai menekültek a török határnálForrás: AFP/Bulent Kilic

A miniszter emlékeztetett: az Európai Unió arra kérte Ankarát, hogy változtassa meg a terrorellenes törvényt a török állampolgárok vízummentességének egyik feltételeként. "Mégis mi alapján? Ha a terrorizmusnak akárcsak európai szinten van külön elfogadott meghatározása, akkor azt kérjük, osszák meg velünk is, hadd vitassuk meg" - tette fel a kérdést a török külügyminiszter.

Az unió bírálata szerint Törökország túl széles körre terjeszti ki a terrorizmus fogalmát, ezért fordulhat elő, hogy Törökországban többek között a kurd ügy mellett kiálló egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és civilek ellen indítanak eljárást terrorizmus vádjával. Ankara azonban nem hajlandó változtatni a törvényen.

A külügyminiszter rosszallását fejezte ki amiatt, hogy néhány ország más terrorszervezetekhez fordul a konfliktus megoldása érdekében." A politikus elsősorban a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártjára (PYD), illetve annak fegyveres szárnyára utalt, amelyeket például az Egyesült Államok szövetségeseknek, Ankara viszont terrorszervezeteknek tekint.