Ferenc pápa nem jön Magyarországra a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából tartandó szentmisére, a Vatikánt Dominik Duka bíboros fogja képviselni.

Ferenc pápa Dominik Duka bíborost, prágai érseket nevezte ki különleges küldöttévé a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából július 9-én Szombathelyen tartandó ünnepi szentmisére – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

Szent Márton-év 

A Szent Márton-év központi eseménye a szombathelyi egyházmegyében a Szent Márton-találkozó lesz július 9–10-én. A nemzetközi programra a szervezők az egész Kárpát-medencéből várják a Szent Márton-plébániákat. A kétnapos rendezvényt megnyitó szentmisén részt vesznek az MKPK tagjai. Az MKPK Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hirdette meg a Szent Márton-évet, a kormány pedig tavaly márciusban nyilvánította emlékévvé 2016-ot.

Az emlékévben sok tudományos, kulturális és lelkiségi programot szerveznek, többségüket Szombathelyen és Pannonhalmán.

Sokáig kérdéses volt 

A Szent Márton-év szombathelyi programjait ismertető február 23-i sajtótájékoztatón Veres András, az MKPK elnöke azt mondta, egyelőre nem adták fel a reményt, hogy Ferenc pápa esetleg ellátogat Szombathelyre, hozzátéve, hogy továbbra sem tud végleges döntésről beszámolni, az idő előrehaladtával pedig egyre kisebb egy idei magyarországi pápalátogatás esélye.